του Νίκου Αβουκάτου
Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος χωριστής συλλογής του οργανικού υπολείμματος που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά στον δήμο Βριλησσίων.
Ο δήμος Βριλησσίων είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας ο οποίος σε όλη την έκταση του εφαρμόζει τακτικό και ανεξάρτητο πρόγραμμα αποκομιδής βιοαποβλήτων τόσο από τον αστικό ιστό, όσο και από τη λαϊκή αγορά και τα καταστήματα μαναβικής και σούπερ μάρκετ. Το ρεύμα αυτό οδηγείται στις εγκαταστάσεις μηχανικής επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ, όπου μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ).
«Με την έναρξη του προγράμματος χωριστής συλλογής του οργανικού υπολείμματος, το 2016, συλλέχθηκαν 175 τόνοι βιοαποβλήτων μέσω του καφέ κάδου. Την επόμενη χρονιά, το 2017, η ποσότητα υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στους 488 τόνους, ενώ το 2018 συλλέχθηκαν 758 τόνοι οργανικών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των παραγόμενων δημοτικών ΑΣΑ», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης.
Τα βιοαπόβλητα του καφέ κάδου, μαζί με το ρεύμα των κλαδεμάτων που επίσης συλλέγονται χωριστά (500+ τόνοι για 2016 και 2017 και 1150 τόνοι για 2018), φτάνουν ήδη τους 2.000 τόνους για το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 15% του συνόλου των απορριμμάτων που παράγονται στον δήμο, ποσότητες οργανικών αποβλήτων που πλέον δεν καταλήγουν για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ υπολογίζονται στο 25% επί του συνόλου των παραγόμενων δημοτικών βιοαποβλήτων.
«Η αυξητική τάση που παρατηρείται από την έναρξη του προγράμματος, αποδεικνύει τη δυνατότητα προσέγγισης του εθνικού στόχου για 40% χωριστή συλλογή επί του συνόλου των παραγόμενων βιοαποβλήτων, για το έτος 2020», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.
Το ρεύμα των δοχείων χωριστής συλλογής οργανικού αριθμεί σήμερα περί τους 300 καφέ κάδους, διαρθρωμένο σε όλο το γεωγραφικό εύρος και ενισχύεται τακτικά με νέους για την πύκνωση των σημείων υποδοχής του οργανικού υπολείμματος. Παράλληλα, προχωρά η εφαρμογή για πιλοτικό σύστημα «έξυπνων» κάδων, για την αναγνώριση και επιβράβευση του χρήστη.