Το 80% των κατοίκων της Αλοννήσου δεν χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα

Του Νίκου Αβουκάτου

Η δημοτική αρχή της Αλοννήσου τόλμησε να κάνει κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Να αλλάξει μια συνήθεια  πολλών δεκαετιών που αφορά την κατάργηση  της χρήσης πλαστικής σακούλας στο νησί των Βορείων Σποράδων.

«Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται από την εφαρμογή του μέτρου και πλέον εκφράζονται ελάχιστες αντιρήσεις από τους κατοίκους» επεσήμανε στη greenagenda.gr  o αντιδήμαρχος Άγγελος Αργυρίου.

«Το μέτρο έχει εφαρμογή περίπου στο 80% του πληθυσμού, την προσπάθεια μας την αγκάλιασαν αρχικά τα σουπερ μάρκετ. Στην πλειοψηφία τους οι δημότες  αποδέχθηκαν  το μέτρο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα με  το ρυθμό που εξελίσσεται  η εφαρμογή του μέτρου ολόκληρος ο πληθυσμός δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά πλαστική σακούλα» ανέφερε ο κ. Αργυρίου.

Από το δήμο Αλοννήσου συνεχίζεται η συζήτηση με φορείς και κατοίκους, ακούγονται οι σκέψεις τους με σκοπό οι 2.500 κάτοικοι του νησιού να έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις.

Το θετικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας μας είναι η στάση των νέων παιδιών. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, δάσκαλοι και μαθητές βοηθούν στην εφαρμογή του μέτρου.

«Από σήμερα ξεκινά ένα τριήμερο με εκδηλώσεις για την ενημέρωση του κόσμου, τον απολογισμό των δράσεων και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων μας» σημείωσε ο κ. Αργυρίου

Σήμερα διεξάγεται ανοιχτή συζήτηση «Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα», στη «Λέσχη Φιλίας», στις 7 μ.μ.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, η δράση μεταφέρεται στις σχολικές αίθουσες, όπου και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε μαθητές δημοτικού σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα και, ιδιαίτερα, με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι μικροί πολίτες θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο κατασκευής της δικής τους πάνινης τσάντας, μέσα από το οποίο θα ενστερνιστούν με τρόπο βιωματικό τα οφέλη της υιοθέτησής της σε αντικατάσταση της πλαστικής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, εξειδικευμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα υλοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Αλοννήσου, που επιθυμούν να εντρυφήσουν σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με άξονα τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα την πλαστική σακούλα.

Την Τρίτη 5 Απριλίου, σειρά να ενημερωθούν έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από παρουσιάσεις προσαρμοσμένες στο ηλικιακό τους επίπεδο. Εν συνεχεία, θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν το όραμα και τις προτάσεις τους για τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας, πέρα από την τυπική διάρκεια του προγράμματος, προτείνοντας δράσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, εισφέροντας το δικό τους στίγμα στο περιβαλλοντικό μέλλον του νησιού τους.

To πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση