Το case study της Ρόδου για τη διαχείριση των σκουπιδιών

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ένα από τα μεγαλύτερα όσα και αθέατα περιβαλλοντικά προβλήματα, που σχετίζεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη στα δημοφιλέστερα θέρετρα της χώρας μας, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαλογή τους και βέβαια η ανακύκλωση.

Πολλά διάσημα για τις τουριστικές επιδόσεις τους ελληνικά νησιά δυστυχώς έχουν πολύ χαμηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, φτάνοντας να έχουν χωματερές όπου ανεξέλεγκτα εναποτίθενται σκουπίδια ή το πολύ πολύ τοποθετούνται μέσα σε μεγάλα σακιά και παραμένουν στοιβαγμένα χωρίς καμία επεξεργασία.

Πολλά νησιά αδυνατούν στοιχειωδώς να διαχειριστούν την κατακόρυφη αύξηση των σκουπιδιών, που προκύπτει τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι σχετικές υποδομές τους δεν έχουν δημιουργηθεί με προδιαγραφές εξυπηρέτησης τόσων πολλών επισκεπτών.

Μία καλή πρακτική για το πώς ένα μεγάλο νησί με σημαντική τουριστική ανάπτυξη μπορεί να δώσει μία «πράσινη» λύση στο θέμα των σκουπιδιών μάς δίνει η Ρόδος.

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου και κοινοπραξίας, η οποία ανέλαβε το έργο της καθαριότητας και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος στο νησί.

Η σύμβαση υπεγράφη με την κοινοπραξία ENACT A.E- ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε και αφορά την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση αστικών αποβλήτων, τη σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική), καθώς και την αποκομιδή για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου.

Οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων θα γίνονται κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο για 3 έτη, με τη χρήση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, ενώ θα απασχοληθεί έμπειρο προσωπικό για τις δημοτικές ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Αρχαγγέλου, Αφάντου, Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου και Ατταβύρου.

Ο ανάδοχος θα χρησιμοποιήσει συνολικά 1.400 επιπλέον πλαστικούς κάδους απορριμμάτων.

kday_rodos (840 x 630)

Επιπρόσθετα κυρίως στις τουριστικές και εμπορικές ζώνες θα προσφέρει υπηρεσίες κλαδέματος, ενώ έχει και την υποχρέωση να λειτουργήσει με δικά του μέσα το ΚΔΑΥ Ρόδου.

Ο στόχος είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα απόβλητα συσκευασιών του δήμου Ρόδου, τα οποία θα συλλέγονται με τη χρήση απορριμματοφόρων οχημάτων από το Δήμο μέσω 1.500 μπλε κάδων, που θα τοποθετηθούν σταδιακά σε όλο το νησί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση