Το CO2 στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα προ 15 εκατ. ετών

Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα πρωτοφανή που δεν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια και ίσως δεν έχει βιώσει ποτέ ο άνθρωπος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Με βάση τον προ lockdown ρυθμό αύξησης, μέσα σε πέντε χρόνια το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα θα ξεπεράσει τα 427 μέρη ανά εκατομμύριο, τιμή που αποτέλεσε το πιθανό αποκορύφωμα στα μέσα της Πλειόκαινου εποχής, περίπου 3,3 εκατ. χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 3-4 °C μεγαλύτερη και η στάθμη των θαλασσών 20 μέτρα υψηλότερη σε σχέση με σήμερα.

Κάποια στιγμή περίπου στο 2025, η γη πιθανότατα θα έχει συνθήκες διοξειδίου του άνθρακα που δεν έχουν σημειωθεί από το λεγόμενο Κλιματικό Βέλτιστο της Μειοκαίνου (Middle Miocene Climatic Optimum), 15 εκατ. χρόνια πριν, όταν οι μακρινοί πρόγονοί μας είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από τους ουρακοτάγκους και τα άλλα πρωτεύοντα και να εξελίσσονται σε αναγνωρίσιμα ανθρωποειδή.

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δημιούργησε μια υψηλής ευκρίνειας καταγραφή του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της Πλειόκαινου περιόδου. Για την καταγραφή τους χρησιμοποίησαν δεδομένα που προήλθαν από τα επίπεδα βορίου σε μικροσκοπικά απολιθώματα (στο μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας) και συλλέχθηκαν από ιζήματα στο βυθό της Καραϊβικής.

Αυτό επιβεβαιώνει τις τάσεις αυτές που είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε δείγμα πάγου, αλλά επιτρέπει επίσης και μια πιο ακριβή εκτίμηση του εύρους διοξειδίου του άνθρακα στη συγκεκριμένη γεωλογική εποχή, όταν τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας ήταν όπως τα σημερινά.

«Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι πως κατά τη θερμότερη περίοδο της Πλειόκαινου στο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κυμαινόταν μεταξύ 380 και 420 μερών ανά εκατομμύριο» εξηγεί ο Τόμας Χαλκ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της έρευνας, προσθέτοντας: «Οι τιμές αυτές είναι ανάλογες των σημερινών (415 μέρη ανά εκατομμύριο) που δείχνει πως βρισκόμαστε ήδη σε επίπεδα που στο παρελθόν συνδέονταν με θερμοκρασίες και στάθμη υδάτων σημαντικά υψηλότερα απ'ότι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, τα επίπεδα CO2 αυξάνονται κατά περίπου 2,5 μαε που σημαίνει πως έως το 2025 θα έχουμε ξεπεράσει ό,τι έχει σημειωθεί τα τελευταία 3,3 εκατ. χρόνια».

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση