Το master plan για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου

Το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την προστασία του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας που είναι υποψήφιο να ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρουσιάστηκε στην Πιερία.

Ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο οριοθετήθηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, το Επιμελητήριο Πιερίας ολοκλήρωσε και έθεσε υπόψιν των τοπικών αρχών το master plan που προσδιορίζει τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν και παράλληλα περιλαμβάνει προτάσεις που σταδιακά θα αναδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η «Μελέτη Διερεύνησης της Προοπτικής, των Δυνατοτήτων και των Τρόπων Αξιοποίησης του Ολύμπου σε Αναπτυξιακή Κατεύθυνση» φιλοδοξεί μεταξύ άλλων να αναδείξει ακόμα περισσότερο το brand name «Όλυμπος», να βελτιώσει την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης της περιοχής.

Τι προτείνει η μελέτη

Το σχέδιο αξιοποίησης περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Αναβάθμιση καταφυγίων (φυλασσόμενων και μη)

Παρεμβάσεις σε μονοπάτια

Προσβασιμότητα οδικού δικτύου, όπως διάνοιξη - βελτίωση δασικών δρόμων αντιπυρικής προστασίας, κατάργηση της κυκλοφορίας Ι.Χ. (με εξαίρεση για εργαζόμενους στις τουριστικές υποδομές εντός του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου) και αντικατάσταση των μέσων κυκλοφορίας με ηλεκτροκίνητα μικρά λεωφορεία

Σταθμοί ελέγχου εισόδου και Ασφάλιση ζωής και ατυχημάτων (τρεις σταθμοί ελέγχου, υποχρεωτική Ασφάλιση των εισερχόμενων ορειβατών και πεζοπόρων, υποχρεωτική συνοδεία από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού)

Επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία: Δημιουργία Κέντρου Έρευνας – Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΑΚ) Ολύμπου στο υφιστάμενο (στα θεμέλια) κτήριο της ΜΔΕΠΟ (Δασοκομία, Βιοποικιλιακοί βοσκότοποι, Βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή, Βοτανολογία, Δασο-κτηνοτροφική διαχείριση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, χλωρίδα, ορνιθοπανίδα, διαχείριση υδάτων, μεταποίηση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων), Κέντρου Αριστείας στην Ορεινή Ιατρική Ολύμπου στο υφιστάμενο (υπό διάλυση) καταφύγιο Κορομηλιές-Λεπτοκαρυά και Επιστημονικός Σταθμός παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής.

Σχολή Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας στην περιοχή Καρίτσα για την εκπαίδευση νέων αγροτών, κτηνοτρόφων και απασχολούμενων στον δασικό τομέα στις φιλο-περιβαλλοντικές πρακτικές, την ευζωία, την πράσινη γεωργία και κτηνοτροφία και την κυκλική οικονομία, με σκοπό την παραγωγή τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ενίσχυση της μεταποίησης προϊόντων ορεινής παραγωγής με δημιουργία σφαγείου και μικρής μονάδα επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας κρέατος τοπικής εκτροφής και μονάδων συσκευασίας αυγών ορνίθων τοπικής εκτροφής, Καινοτομικής Αξιοποίησης Προϊόντων Υλοτομίας, παραγωγής και τυποποίησης μελιού τοπικής βιολογικής μελισσοκομίας και επεξεργασίας αρωματικών φυτών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Ίδρυση τουριστικών μονάδων, resort, camping και glamping

Πάρκα και Μουσεία:  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Θεματικό πάρκο - βοτανικός κήπος με θέμα τη χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου και έμφαση στα ενδημικά είδη, Θεματικό πάρκο με θέμα το δωδεκάθεο και τη μυθολογία.

Ποδηλατόδρομοι, Πεζοπορία – Αναψυκτήρια: Δίκτυο διαδρομών mountain bike στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου με αφετηρία το χωριό Πέτρα, τρεις διαδρομές bike and hike, συντήρηση αναψυκτηρίων.

Τελεφερίκ αμιγώς τουριστικού σκοπού από την αφετηρία του μονοπατιού Γκόλνα - Λιβαδάκι μέχρι την κορυφή Γκόλνα με μήκος διαδρομής περίπου 1.100 μέτρα και υψομετρική διαφορά 500 μέτρων.

Εγκαταστάσεις Αθλημάτων Βουνού: αερολέσχη – ελικοδρόμιο, πίστα moto cross, πίστα mountain bike Ολυμπιακών προδιαγραφών)