Το Sense Zagori Project δείχνει τον δρόμο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η αειφόρος ανάπτυξη και δη η τουριστική αποτελεί ζητούμενο για χώρες με εκτεταμένη τουριστική βιομηχανία, όπως η Ελλάδα, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το «Sense Zagori Project» συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να διεκδικεί μία θέση μεταξύ των project, που συμβάλλουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και σε μία καινούργια οπτική όσον αφορά στην προβολή των τουριστικών προορισμών.

Το συγκεκριμένο project προέκυψε από τη συνεργασία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών με τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής του Ζαγορίου, που εκπροσωπείται από το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network - ZEN). Το σύνολο του απαιτούμενου προϋπολογισμού αντλήθηκε από χορηγίες ιδιωτών και άλλων φορέων.

Στόχος του έργου είναι η ψηφιακή αναβάθμιση της περιοχής του Ζαγορίου, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προσέλκυση και την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών και καταληκτικά η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Βασικός πυλώνας του είναι η εφαρμογή για κινητά «Sense Zagori app», μέσω της οποίας οι επισκέπτες αποκτούν πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 τ.χλμ. και αντλούν δωρεάν πληροφόρηση για την ιστορία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.

Ακόμη, το app έχει την δυνατότητα κλήσης σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης και εντοπισμού μέσω του στίγματος GPS, ενώ υποστηρίζεται από το website sensezagori.com, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει πρακτικές πληροφορίες, ενημέρωση για εκδηλώσεις, για προσφορές και για τοπικά γεγονότα.

Στο πλαίσιο του «Sense Zagori Project» αναπτύχθηκε και το πρώτο ζωντανό Μουσείο Πολιτισμού της περιοχής με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR-Augmented Reality), η οποία επιτρέπει την ενημέρωση του επισκέπτη για σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω του smartphone του.

sensezagori_logo (840 x 512)

Στόχος του project είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή κατά 10% σε ετήσια βάση για την πρώτη πενταετία από τη λειτουργία του. Επίσης, στόχος είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το Zagori Excellence Network-ZEN είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που λειτουργεί στα πρότυπα των cluster με μέλη τις τουριστικές επιχειρήσεις του Ζαγορίου.

Το κόστος του «Sense Zagori Project» θα ανέλθει στα 350.000 ευρώ.

Η πρώτη φάση του υλοποιήθηκε επιτυχώς χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ υποστηρίζεται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η δεύτερη φάση του θα υλοποιηθεί με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας ως μεγάλου δωρητή και δωρητών από άλλους κλάδους, όπως η Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, η Καυκάς, η Warply, η Ήπειρος ΑΒΕΕ και η Alfiton Plus.

Η δεύτερη φάση εστιάζει στην ολοκλήρωση του συστήματος loyalty (επιβράβευση των επισκεπτών που επισκέπτονται συχνά την περιοχή), μέσω της αυτοματοποίησης του συστήματος πληρωμών και της παροχής κινήτρων ανταπόδοσης, στη λειτουργία ψηφιακών παιχνιδιών που θα δίνουν κίνητρα σε δυνητικούς επισκέπτες, στη σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και την πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, καθώς και στην επικοινωνία του έργου και στην επέκταση του μέσω συνεργασιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση