Το Solar Impulse 2 ολοκλήρωσε το ιστορικό πέρασμα πάνω από τον Ατλαντικό (vid)

Το πρωτοποριακό αεροπλάνο, που επιχειρεί τον γύρο του κόσμου χωρίς τη χρήση υγρών καυσίμων, έφτασε στη Σεβίλλη της Ισπανίας, μετά από ταξίδι περίπου 70 ωρών και 6.272 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό. Ήταν το 15 στάδιο του ταξιδιού που θα ολοκληρωθεί στο Αμπού Ντάμπι.

Την ιστορική πτήση του πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό ολοκλήρωσε το αεροσκάφος Solar Impulse, πετυχαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα και δυσκολότερα στάδια στην προσπάθειά του να κάνει το γύρο του κόσμου χωρίς ούτε στάλα υγρού καυσίμου.

Το οικολογικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας, μετά από ταξίδι περίπου 70 ωρών και 6.272 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό, που άρχισε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

solar

Τελικός προορισμός είναι το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου άρχισε το εγχείρημα για το γύρο του κόσμου, τον Μάρτιο του 2015.

Στόχος των διοργανωτών του ταξιδιού του Solar Impulse ήταν να ολοκληρώσουν το πέρασμα του Ατλαντικού στο Παρίσι, μιμούμενοι το ιστορικό ταξίδι του Τσαρλς Λίντμπεργκ, που το 1927 διέσχισε χωρίς στάση τον ωκεανό.

Ωστόσο, οι κακές καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για αυτή την εβδομάδα στην Πόλη του Φωτός άλλαξαν τα σχέδια της ομάδας του Solar Impulse, η οποία επέλεξε ως πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό τη Σεβίλλη.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ταξίδι του Solar Impulse ήλθε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι μπαταρίες του υπέστησαν βλάβη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να διανύσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επιδίωξη των κατασκευαστών του Solar Impulse είναι να επιδείξουν τη βιωσιμότητα των οικολογικών τεχνολογιών.

Το αεροσκάφος ζυγίζει περίπου όσον ένα ΙΧ αυτοκίνητο και πετά χάρη σε ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνεται στις 17.000 φωτοβολταϊκές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στα φτερά του, τα οποία ξεπερνούν σε μήκος τα φτερά ενός Boeing 747.

Σε νυχτερινές πτήσεις το αεροσκάφος χρησιμοποιεί ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στις μονάδες του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με αυτή την τεχνολογία, το αεροσκάφος πετά κατά μέσο όρο με 46 χιλιόμετρα ανά ώρα, όμως η ταχύτητά του μπορεί να διπλασιαστεί όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια.

Εξ αιτίας της χαμηλής ταχύτητας, ο κυβερνήτης μπορεί να αναπαύεται μόνο κατά διαστήματα, με διαλείμματα διάρκειας 20 λεπτών. Στο αεροπλάνο βρίσκονται δύο χειριστές.

Δείτε το βίντεο από την ιστορική προσγείωση του Si2 στο αεροδρόμιο της Σεβίλλης:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση