Το Tropa Verde διαμορφώνει περιβαλλοντική συνείδηση στον Δήμο Παύλου Μελά

του Σάκη Λαζαρίδη*

Στο Δήμο Παύλου Μελά οι πολίτες αλλάζουν τρόπο σκέψης και τρόπο δράσης για ένα καλύτερο περιβάλλον. Προχωρώντας βήμα βήμα στην υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και υιοθετώντας τις αρχές της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων με Πρόληψη, Μείωση, Επανάχρηση, Κομποστοποίηση, Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή. Έτσι μετά το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα "Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά", που εφαρμόζεται εδώ και 3 χρόνια μέσα στα σχολεία  με τους μαθητές να συλλέγουν σε ξεχωριστούς κάδους πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και τηγανέλαιο, ξεκίνησε η εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος στις γειτονιές του Δήμου Παύλου Μελά. Έτσι γίνεται πράξη το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο "Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά" που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια με σύνθημα "Οι μαθητές εκπαιδεύουν τους μεγαλύτερους, προστατεύοντας το περιβάλλον".

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT, που αφορά συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκών πόλεων και ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνολογίας  έδωσε την ευκαιρία στον Δήμο Παύλου Μελά να φέρει από την Ισπανική πόλη Santiago de Compostela το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης Tropa Verde, που σημαίνει Πράσινος στρατός.

Η μεταφοράς της καλής πρακτικής έγκειται στην ανάπτυξη ενός πολύ - επίπεδου συστήματος επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές και με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων για την εντατικότερη ανακύκλωση, πρόληψη, μείωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Οι πολίτες - ανακυκλωτές που συμμετέχουν, συλλέγουν χωριστά τα καθαρά υλικά: αλουμίνιο, πλαστικά μπουκάλια(pet), χαρτί, τηγανέλαιο και τα μεταφέρουν στα Πράσινα Σημεία του Δήμου Παύλου Μελά κερδίζοντας πόντους και δωροεπιταγές, που εξαργυρώνονται στους τοπικούς χορηγούς - υποστηρικτές του προγράμματος. Η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στη Διαλογή στην Πηγή, που σημαίνει μαθαίνω να ξεχωρίζω στο σπίτι τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από τη σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πρόληψη, η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και η ανάλογη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται για υγειονομική ταφή.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Αποβλήτων ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετείχε στις 24 και 25 Νοεμβρίου στη διήμερη απολογιστική διαδικτυακή συνάντηση εργασίας του δικτύου μεταφοράς γνώσης Tropa Verde που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία URBACT III. Στο δίκτυο συμμετέχει ο Δήμος Παύλου Μελά μαζί με τους δήμους Santiago de Compostela της Ισπανίας, Guimaraes της Πορτογαλίας, Aglomeracja Opolska της Πολωνίας, Zuglo της Βουδαπέστης – Ουγγαρίας, Νίκαιας της Γαλλίας. Στη συνάντηση παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης των εργασιών του δικτύου και παρουσιάστηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούνιου του 2021. Απολογιστικά διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά ολοκλήρωσε το σύνολο των τυπικών του υποχρεώσεων και έχει επιτύχει σημαντικά οφέλη σχετικά με την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού συστήματος για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την περαιτέρω ενεργοποίησή τους σχετικά με ζητήματα ανακύκλωσης. Παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Κορονοϊού, ο Δήμος Παύλου Μελά κατάφερε να διακριθεί σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους του Ευρωπαϊκού προγράμματος και για τον σκοπό αυτόν έλαβε σχετική συγχαρητήρια επιστολή από τον ειδικό σύμβουλο και συντονιστή του προγράμματος κ. Yvan Corbat.

Στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του προγράμματος και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας tropaverde.org συλλέχθηκαν χωριστά 13.000 κουτάκια αλουμινίου βάρους 176 κιλών, 27.500 πλαστικά μπουκάλια(pet) βάρους 690,00 κιλών, 623 κιλά χαρτιού και 200 λίτρα τηγανέλαιου με συμμετοχή 400 εγγεγραμμένων πολιτών και 40 υποστηρικτών - χορηγών.

Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίστηκε η υλοποίηση ενεργειών ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού, με στόχο τη διάχυση των ωφελειών της ανακύκλωσης αλλά και την αύξηση της συμμετοχής και συχνότητας απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στα Πράσινα Σημεία του Δήμου που διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος. Ο Δήμος Παύλου Μελά ήδη οργανώνει καμπάνια ενημέρωσης στο πλαίσιο της οποίας θα διανέμει στους πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προωθητικό υλικό (ποτήρια πολλαπλών χρήσεων, τσάντες ανακύκλωσης, ποδιά και γάντια κουζίνας, σχολικά είδη κ.α.), ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν το προωθητικό υλικό με εγγραφή τους στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα https://pavlosmelas.tropaverde.org/ με την εξαργύρωση ειδικού κουπονιού 10 πόντων. Χώρος παραλαβής του υλικού είναι το Πράσινο Σημείο που λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή από 8:00 - 19:00 στο χώρο του Δημαρχείου Σταυρούπολης. Τα άλλα 4 Πράσινα Σημεία (ΤΟΜΥ Νικόπολης, ΚΕΠ Μετεώρων, πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, Εργοτάξιο Ευκαρπίας) είναι σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, λόγω πανδημίας COVID-19. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία του Κεντρικού Πράσινου Σημείου και αναμένεται τον Μάρτιο και η παραλαβή του Κινητού Πράσινου Σημείου, όπου θα επισκέπτεται με καθημερινό πρόγραμμα όλες τις γειτονιές και τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και την αύξηση της Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή.

Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των δράσεων γίνεται από τη Διεύθυνση Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και το Τμήμα Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά σε εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, που καταρτίστηκε με συμμετοχή των πολιτών σε δημόσια διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα του Δήμου.  Το κεντρικό πράσινο σημείο Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά που βρίσκεται στο δημαρχιακό κτήριο επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας και το μέλος της Εκπαιδευτικής Ομάδας του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιου και Βερτίσκου Γιώργος Υφαντής οι οποίοι τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο της λειτουργίας των «Πρασίνων Σημείων» και τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  για την ορθή διαχείριση στερεών αποβλήτων.

  • Ο Σάκης Λαζαρίδης είναι αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση