Τρεις τόνοι οργανικών αποβλήτων συλλέγονται εβδομαδιαίως στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Του Νίκου Αβουκάτου 

Σε καλό δρόμο βρίσκεται σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα το τελευταίο διάστημα η ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Η εφαρμογή του προγράμματος του καφέ κάδου ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Φθινόπωρο και μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 100 καφέ κάδοι και προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

«Οι αρχικές ποσότητες που συλλέγονταν δεν ξεπερνούσαν τα 60 κιλά εβδομαδιαίως, ωστόσο σήμερα φτάνουν τους 3 τόνους και παρατηρείται αυξητική τάση» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μπαμπαράτσας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οι δύο λαϊκές αγορές στην Πυλαία συνέβαλαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθοριστικά στην αύξηση του ποσοστού συλλογής των οργανικών αποβλήτων. Η συλλογή τους γίνεται δύο φορές την εβδομάδα Τρίτη και Πέμπτη.

«Στην επόμενη φάση θα επεκτείνουμε το δίκτυο συλλογής των οργανικών αποβλήτων σε χώρους εστίασης, αλλά και τα νοσοκομεία του δήμου που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου μας. Το επόμενο και κρίσιμο βήμα μας είναι η τοποθέτηση των καφέ κάδων πιλοτικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές» ανέφερε ο κ. Μπαμπαράτσας.

«Η ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων είναι αρκετά σημαντική. Η συλλογή και η εκτροπή τους από τον πράσινο κάδο έχει αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη διότι μειώνονται οι ποσότητες που θα κατέληγαν  για υγειονομική ταφή. Το οικονομικό όφελος έχει σχέση με το αυξημένο τέλος ταφής των απορριμμάτων  που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι πολίτες  δείχνουν καλή διάθεση και συνεργάζονται. Χρειάζεται και εμείς να είμαστε συνεπείς στα ωράρια συλλογής των οργανικών» υπογράμμισε ο κ. Μπαμπαράτσας.

Τι σύλλεγεται και τι δεν επιτρέπεται

Σημειώνεται πως στους καφέ κάδους συλλέγονται σε χάρτινες ή βιοδιασπώμενες σακούλες τα εξής:

  • Υπολείμματα και φλούδες από φρούτα και λαχανικά
  • Υπολείμματα και περισσεύματα από μαγειρεμένο (όχι ωμό) φαγητό
  • Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και όσπρια
  • Τσόφλια αυγών, υπολείμματα από καφέ και τσάι

Υπενθυμίζεται πως στους καφέ κάδους δεν επιτρέπεται η ρίψη ωμών κρεάτων και ψαριών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση