Τροπολογία για τη γκάφα με τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο Πάρκο Τρίτση

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με υπουργική τροπολογία που ενσωματώθηκε και ψηφίσθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την Ανακύκλωση, τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του οποίου αναμένουμε άμεσα, προσπαθεί το Υπουργείο να επιλύσει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες, μετά την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του παλαιού Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, που πρακτικά είχε ως μόνη αρμοδιότητα το Πάρκο Τρίτση, μεταφέρθηκε στον νέο Φορέα Διαχείρισης που ιδρύθηκε από το ΥΠΕΝ προκειμένου να λύσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που οδήγησαν τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής σε υποβάθμιση. Φαίνεται όμως ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται πολλές φορές με προχειρότητα, παρά την διευρυμένη διαβούλευση που έχει προηγηθεί. Έτσι η διάταξη του νόμου 4414/2016 που προέβλεπε τη μεταφορά του προσωπικού δεν ανέφερε τίποτε για τις οφειλές δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε χρόνο προ της ψήφισης του νόμου! Έτσι το τελευταίο διάστημα είχαμε το παράλογο φαινόμενο προσωπικό του δημοσίου να έχει μεταφερθεί σε νέο φορέα αλλά ο νέος φορέας να μην μπορεί να πληρώσει – ή καλύτερα, να μην μπορεί να δικαιολογήσει τυπικά τις πληρωμές – για τις παλαιότερες, δεδουλευμένες υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης – αλλά και τις προσαυξήσεις που έχουν εν τω μεταξύ προκύψει από τις καθυστερήσεις αυτές.

Θυμίζουμε ότι το άρθρο 60 του νόμου 4414/2016 προέβλεπε ότι «οι σχέσεις εργασίας του προσωπικού» του παλαιού φορέα «μεταβιβάζονται αυτοδίκαια» στον νέο φορέα διαχείρισης «και εφαρμόζονται σχετικά οι διατάξεις του ΠΔ178/2002». Αυτή η διατύπωση ακριβώς δημιούργησε το πρόβλημα, καθόσον αυτό που μεταβιβάστηκε ήταν οι θέσεις εργασίας και όχι οι παλιότερες, δεδουλευμένες υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία – παρότι αυτός, δηλαδή η δυνατότητα χρηματοδότησης και πληρωμής υποχρεώσεων, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της επιλογής δημιουργίας νέου φορέα. Και σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του εποπτεύοντος Υπουργείου και το δημόσιο λογιστικό, όπως είναι ευρέως γνωστό, καμία δαπάνη που δεν προβλέπεται ρητώς σε νόμο δεν μπορεί να πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο – ακόμη και προς τον εαυτό του. Επιπλέον, επειδή μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα μηνών ανάμεσα στην ψήφιση του νόμου και την απόκτηση ΑΦΜ από το νέο νομικό πρόσωπο του Φορέα Διαχείρισης (τυπική προϋπόθεση νόμιμης λειτουργίας) δημιουργήθηκε επίσης ένα νομικό κενό για την σύννομη καταβολή των προβλεπόμενων στο προσωπικό και στα ταμεία και για αυτό το διάστημα. Έτσι και αφού χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να διαπιστωθεί το πρόβλημα και να βρεθεί λύση, προκρίθηκε η επιλογή της προσθήκης διάταξης στο συγκεκριμένο άρθρο του νόμου 4414. Αυτό συνέβη πριν λίγες ημέρες, με τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, η οποία υπερψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει ότι στον νέο φορέα «μεταβιβάζονται οι πάσης φύσεως οφειλές μισθών, εισφορών, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαυξήσεων, καθώς και λοιπές υποχρεώσεις προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν το προσωπικό του οποίου οι εργασιακές σχέσεις μεταβιβάστηκαν σε αυτό» και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου 4414 τον Αύγουστο του 2016.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχει πολλές φορές αναφέρει σε συνεχόμενα ρεπορτάζ η Greenagenda, η κυβέρνηση μέσω της ίδρυσης του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Τρίτσης» στοχεύει στην επίλυση των σημαντικών και συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια η τεράστια αυτή έκταση της Δυτικής Αθήνας. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που βρισκόμαστε προ οριστικών λύσεων γενικά για το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (που μένει να δούμε στην τελική διατύπωση του νόμου αν θα περιλαμβάνει ή όχι και το Πάρκο Τρίτση), μέσω του νόμου για τη βιοποικιλότητα που βρίσκεται στην τελική ευθεία, όπως αποκάλυψε χθες η Greenagenda. Ελπίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα αποτελέσει το τελευταίο σε μια σειρά προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει το Πάρκο Τρίτση και θα μπορέσουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου να απολαύσουν ξανά σε ανεκτό επίπεδο το φυσικό περιβάλλον του Πάρκου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση