Τροπολογία: Το Net Metering επεκτείνεται σε όλες τις ΑΠΕ

Την επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering) σε όλες τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εγκαθιστά στο ενεργειακό πεδίο τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με την τροπολογία, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του υπουργείου, επιδιώκεται η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Ηλεκτρική Ενέργεια, με τις οποίες ενισχύεται ο ρόλος των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον καθίστανται ενεργοί καταναλωτές (active costumers) και αυτοπαραγωγοί (self consumers) και μπορούν να παράγουν, να αποθηκεύουν, να καταναλώνουν και να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια.

Ως εκ τούτου, με την τροπολογία επιδιώκεται η διεύρυνση του ενεργειακού συμψηφισμού σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή και σε αυτές που δεν περιλαμβάνονται υπό την ισχύουσα έκδοση (π.χ. η γεωθερμία, η ηλιοθερμία κ.α). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα το Νet Metering εφαρμόζετο μόνο στις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και των μικρών ανεμογεννητριών.

Ταυτόχρονα, με την τροπολογία εισάγεται η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων αυτών θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Δείτε την τροπολογία, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση