«Τρύπα» ίση με τα 2/3 της έκτασης του Μανχάταν εντοπίσθηκε στην Ανταρκτική

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία τεράστια «τρύπα» σε έναν από τους παγετώνες της Ανταρκτικής, της οποίας η έκταση υπολογίζεται στα 2/3 του μεγέθους του Μανχάταν, μεταδίδει ο Guardian.

Το βάθος της κοιλότητας φτάνει στα 300 μέτρα σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων της NASA που δουλεύουν στον ερευνητικό σταθμό της περιοχής.

Στη θέση της «τρύπας» θα χωρούσαν 14 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου, οι περισσότεροι των οποίων έλιωσαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το λιώσιμο των πάγων συντελείται με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι υπολογιζόταν, σε μερικά σημεία της Ανταρκτικής.

«Το μέγεθος της κοιλότητας κάτω απο έναν παγετώνα παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα λιώσει ή όχι», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης, Πιέτρο Μιλιλίλο, ο οποίος είναι και επιστήμονας της NASA.

«Όσο περισσότερη θερμότητα και νερό μαζεύεται κάτω από έναν παγετώνα, τόσο γρηγορότερα λιώνει», πρόσθετει ο Μιλιλίλο.

Βέβαια, όπως δήλωσε στον Guardian ο Μιλιλίλο το μέγεθος της τρύπας δεν είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, καθώς τα 14 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου που έλιωσαν διαχύθηκαν ήδη στη θάλασσα, οπότε δεν συμβάλλουν στην αύξηση της στάθμης του νερού.

Πολύ σημαντική είναι βέβαια η σχέση που αποκαλύπτεται μεταξύ νερού και πάγου, με την μελέτη αυτής της «τρύπας».

Ο παγετώνας, τον οποίο ο Τζέρεμι Μουγκινό, συγγραφέας της έκθεσης, χαρακτήρισε «παγετώνα-τέρας» συνεχίζει την υποχώρηση του, έχοντας τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει την στάθμη της θάλασσας κατά 0,6 μέτρα.

Πηγή φωτογραφίας: Nasa/OIB/Jeremy Harbeck/EPA

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση