Τσίπρας: Tα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν τη νέα εποχή για την Ελλάδα

Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια για τον αγωγό.

Όπως ανέφερε, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτoυν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία, επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια να γίνει μπορεί γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.

Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναγνώρισε ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο βουλγαρικός αγωγός IGB που θα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για τη μεταφορά αερίου προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωρά στην οικοδόμηση πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής μέσω συνεργασιών και έργων. «Ο ενεργειακός χάρτης της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται σε κόμβο» υπογράμμισε.

«Ο IGB και ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι στοιχεία παραγωγικής ανασυγκρότησης» είπε ο Πρωθυπουργός.

Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ ιδιαίτερα σημαντική η εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.

«Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον θα υπάρχει μείωση του ενεργειακού κόστους για τις περιοχές που διέρχεται ο αγωγός, ενώ θα ενισχυθεί πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων.

Σημαντικά αναμένονται τα οφέλη για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Τέλος, θα υπάρξει εκτακτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ύψους 32 εκατ. ευρώ για τις τοπικές οικονομίες από 11 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά.

Μπράντσο: Εντός χρονοδιαγράμματος ο αγωγός

Ιστορική στιγμή για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης αποτελεί η έναρξη της κατασκευής του ΤAP, καθώς η ολοκλήρωσή του θα συνδράμει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας του έργου, Ίαν Μπράντσο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αγωγός αναμένεται να παραδοθεί βάσει χρονοδιαγράμματος.

Ο κ. Μπράντσο εξέφρασε μάλιστα την ευγνωμοσύνη του προς τον πρωθυπουργό και τις ελληνικές αρχές για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Σέφκοβιτς: Ο TAP ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

Στις δυνατότητες που ανοίγει ο ΤΑΡ για την Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε ότι «σήμερα γίνεται μια σημαντική τελετή εγκαινίων για τον ΤΑΡ. Το παλιό ενεργειακό μοντέλο δεν ισχύει πια στην Ευρώπη λόγω της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών ρύπων. Πλέον, μεταμορφώνεται ο ενεργειακός τομέας μαζί με την οικονομία. Μια μεγάλη αγορά όπως της Ευρώπης πρέπει να έχει ασφαλείς προμήθειες αερίου μέσω της Ενεργειακής Ένωσης. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές μέσω της διαφοροποίησης των πηγών αερίου. Η Ενεργειακή Ένωση θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε πιο αποτελεσματικά με τους εταίρους μας, αλλά και να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τα δύο τρίτα του αερίου της Ε.Ε. εισάγονται, όπως και η πλειοψηφία του πετρελαίου. «Στο αέριο, όμως, υπήρξαν κάποια περιστατικά στο παρελθόν που φανέρωσαν το ότι είμαστε ευάλωτοι», σχολίασε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Αποκαλώ το 2016 ως έτος ενεργειακής ασφάλειας. Τα κράτη-μέλη θα αναπτύξουν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το φυσικό αέριο, ώστε να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός. Επίσης, εισάγουμε περισσότερη διαφάνεια στα συμβόλαια προμήθειας αερίου και προάγουμε το LNG. Η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού προχωρά με έργα PCI όπως ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι σημαντικός διότι για πρώτη φορά θα έρθει κασπιανό αέριο στην Ευρώπη και πιθανώς στο μέλλον από πηγές όπως το Ιράκ και η Αν. Μεσόγειος. Ο ΤΑΡ είναι σημαντικός για την Ελλάδα και την περιοχή. Το αέριο του ΤΑΡ και οι εισαγωγές LNG θα δώσουν τέλος στην εξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης. Ας βασιστούμε περισσότερο στους εαυτούς μας και να εξασφαλίσουμε ότι τα κράτη της περιοχής διαθέτουν πολλαπλές πηγές εφοδιασμού».

Παράλληλα, ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις προοπτικές του πλωτού τερματικού στην Αλεξανδρούπολη. Πρόσθεσε ότι «με την ελληνική κυβέρνηση εργαζόμαστε για την υλοποίηση του IGB, ο οποίος θα έχει αμφίδρομη ροή ώστε να γίνει η αγορά της περιοχής πιο ρευστή και να λειτουργεί με βάση το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Ο East Med θα είναι δύσκολος τεχνικά, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τις τεχνικές μελέτες. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες και πέρα από τους υδρογονάνθρακες. Μέσω των ΑΠΕ μπορείτε να γίνετε πρωταγωνιστές και χαίρομαι που η χώρα βρίσκεται καθ’ οδόν για τους στόχους του 2020 στις ΑΠΕ και τους ρύπους».

Τέλος, προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι θα προχωρήσει ο ανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων, ETS. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί η πρόταση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντική είναι η συμμετοχή των πόλεων της Ευρώπης σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Επίσης, ως τα τέλη του έτους θα υποβληθεί η πρόταση για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα. Το 2017-18 οι προτάσεις της Κομισιόν θα μετουσιωθούν σε νομοθεσία σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη, όπως εξήγησε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση