Τo οικοσύστημα των Ιμαλαίων κινδυνεύει από τα υδροηλεκτρικά φράγματα της Κίνας και της Ινδίας

Στο  μέλλον τα Ιμαλάια, μια ευαίσθητη  περιοχή με πηγές νερού που υδροδοτούν  μεγάλος μέρος της Ασίας,  θα κινδυνεύσουν   από τα τεράστια  έργα  κατασκευής φραγμάτων. Η Ινδια, το Νεπάλ, το  Μπουτάν  και το Πακιστάν  αναζητούν  νέες  πηγές   ηλεκτρισμού  για να ενισχύσουν   τις  οικονομίες τους με αποτέλεσμα να έχουν  προγραμματίσει  τεράστια  υδροηλεκτρικά έργα  στα Ιμαλάια.

 Στο  σύνολο τους έχουν σχεδιάσει  περισσότερα από 400 υδροηλεκτρικά   φράγματα   τα  οποία, αν κατασκευαστούν , μπορούν  να προσφέρουν όλα  μαζί   περισσότερα  από 160.000 MW του ηλεκτρισμού – τρεις φορές  περισσότερη ποσότητα  από αυτή που χρησιμοποιεί  το  Ηνωμένο  Βασίλειο. Επιπλέον  η Κίνα   έχει  σχεδιάσει  περίπου 100 φράγματα  για την παραγωγή   της ιδιας ισχύς από σημαντικά  ποτάμια  που αυξάνονται  στο Θιβέτ. Επιπλέον   60   ή περισσότερα  που προγραμματίζονται  για τον ποταμό  Μεκόνγκ  που  αυξάνεται  στο Θιβέτ και  ρέει νότια   μέσω  της  νοτιανατολικής Ασίας.

  Τα  περισσότερα  από τα ποτάμια των Ιμαλαίων  υπήρξαν σχετικά ανέγγιχτα  από φράγματα  κοντά στις  πηγές  τους. Σήμερα  οι δυο ισχυροί της Ασίας σπεύδουν να τα περιορίσουν   σε κάποιες  από τις βαθύτερες κοιλάδες του κόσμου. Πολλά από τα  προτεινόμενα   φράγματα   θα είναι  τα  πιο ψηλότερα του  κόσμου ικανά να  παράγουν   περισσότερα από 4.000  MW  όπως το  φράγμα   Χούβερ  στον ποταμό Κολοράντο  των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα  , κατά τα επόμενα   20  χρόνια   θα  μπορούσαν να γίνουν τα Ιμαλάια  η περιοχή των φραγμάτων   σε  όλο τον  κόσμο. Η Ινδία   έχει  στο  δικό της  πρόγραμμα  την κατασκευή 292 φραγμάτων  και  αν κατασκευαστούν  όπως  προτείνεται   στις  28 από τις 32 κοιλάδες  τα Ιμαλάια της Ινδίας  θα έχουν έναν από τον μεγαλύτερο  μέσο όρο  φραγμάτων,  με ένα φράγμα ανά  32 χλμ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!