Υγρότοπος Παντανάλ: 17 εκατομμύρια ζώα χάθηκαν στις πυρκαγιές του 2020

Επιστήμονες στη Βραζιλία ολοκλήρωσαν μια μελέτη με ιδιαίτερα ζοφερά συμπεράσματα για την έκταση της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του 2020 στον υγρότοπο Παντανάλ. Υπολογίζουν ότι στις πυρκαγιές σκοτώθηκαν έως και 17 εκατομμύρια σπονδυλωτά - συμπεριλαμβανομένων ερπετών, πτηνών και πρωτευόντων.

Οι πυρκαγιές μαίνονταν μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, καταστρέφοντας το 30% του μεγαλύτερου τροπικού υγροτόπου στον κόσμο, όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

O υγρότοπος Παντανάλ εκτείνεται σε Βραζιλία, Βολιβία και Παραγουάη. Η Δρ. Μαριάνα Ναποτιλάνο Φερέιρα, επικεφαλής της WWF Βραζιλίας εξήγησε πως εκείνη τη χρονιά ξέσπασαν ανά τον υγρότοπο 22.000 διαφορετικές πυρκαγιές.

«Είδαμε σκηνές αποκάλυψης» σχολίασε στο BBC αναφερόμενος στις πυρκαγιές του 2020 ο Δρ. Άλεξ Λις. Ήταν «πολύ διαφορετικές» από αυτές που συνήθως βιώνει η περιοχή και τον τυπικό κύκλο πυρκαγιών και αναζωογόνησης. «Η έκτασή τους ήταν ασυνήθιστα μεγάλη, ενώ συνδέονταν προφανώς με την εντονότατη ξηρασία εκείνης της χρονιάς. Ο υγρότοπος Παντανάλ δεν μπορεί να συνεχίσει να καίγεται σε αυτόν τον βαθμό κάθε χρόνο. Η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να ανακάμψει ύστερα από κάτι τέτοιο» τόνισε.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ακόμη ότι στις πυρκαγιές χάθηκε ένας τεράστιος αριθμός φιδιών. Καθώς τα φίδια είναι συνήθως θύτες μικρών θηλαστικών ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μία ασύλληπτη ανισορροπία στο οικοσύστημα, προειδοποιούν.

Πηγή: Naftemporiki.gr με πληροφορίες από το BBC

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση