Υδάτινος εφιάλτης στη Νέα Ζηλανδία 

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η μεγαλύτερη πόλη του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας το Κράιστσερτς καθώς υπερχείλισε τα ξημερώματα του Σαββάτου  ο ποταμός Χίθκοτ, στα νότια προάστια της πόλης. Το μετεωρολογικό γραφείο της χώρας ανέφερε ότι κάποιες περιοχές δέχθηκαν πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες!

Εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας εκκενώθηκαν εκατοντάδες σπίτια ενώ οι αρχές  έχουν ζητήσει τη συνδρομή  του στρατού για τη διάσωση των παγιδευμένων λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Πρόκειται  για την τέταρτη περιοχή που πλημμυρίζει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το νότιο νησί το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δόθηκε εντολή σε περίπου 1.500 ανθρώπους που κατοικούν σε οικισμούς βορειότερα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή τα νερά ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περισσότερα από 100 σπίτια εκκενώθηκαν έξω από το Ντάνεντιν, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Νότιου Νησιού.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών έχουν επικεντρώσει τώρα τις προσπάθειές τους στον ποταμό Ταϊέρι, κοντά στο Ντάνεντιν, καθώς προβλέπεται ότι η στάθμη των υδάτων του θα φτάσει σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης κηρυχθεί το Τιμάρου και το Οτάγκο.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ίνγκλις μέσω  των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης απευθύνθηκε στο έθνος. «Οι σκέψεις μου είναι με εκείνους που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες στο Νότιο Νησί. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις επίσημες συμβουλές και φροντίστε ο ένας τον άλλον», είπε στο Twitter.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση