ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Υπέρβαση των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων κατεγράφη στην Αττική και συγκεκριμένα στους σταθμούς παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Λιόσια, στην Αριστοτέλους και στο Περιστέρι.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και την Παρασκευή θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνει έκκληση οι πολίτες από σήμερα έως και την Παρασκευή θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νέα ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

Επισημαίνεται ότι οι οριακές τιμές για την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 είναι σε 24ωρη (ημερήσια) βάση και όχι σε ωριαία, όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί με:

α) την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/50/ΕΕ που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 14122/549/Ε.103/11 (488/Β/30.3.11), σύμφωνα με την οποία η μέση ημερήσια συγκέντρωση είναι 50 μg/m3 να μην υπερβαίνεται 35 φορές το έτος και η μέση ετήσια συγκέντρωση 40 μg/m3

β) την ΚΥΑ 70601 (3272/Β/23.12.13), που αφορά σε λήψη βραχυπρόθεσμων  μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων.

Επίσης, και στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα της ατμόσφαιρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρονται 24-ωρες (ημερήσιες) οριακές τιμές.​

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση