Σε εφαρμογή τέθηκε με την υπογραφή της χθες στα γραφεία του ΟΗΕ η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση προς τα 171 κράτη που βρέθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, να προχωρήσουν πιο πέρα από τις υποσχέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο, και να προβούν στη λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης που συνδέεται με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία.
«Η δύναμη αυτής της συμφωνίας συνίσταται στο τι πρόκειται να κάνει για να απελευθερώσει τον ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Γραμματέας Κράτους των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος, μάλιστα, υπέγραψε τη Συμφωνία κρατώντας στην αγκαλιά του την εγγονή του.
Η συμφωνία καλεί τις χώρες να μειώσουν εκούσια τις εκπομπές από ορυκτά καύσιμα, με την ελπίδα πως αυτό θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε δύο βαθμούς Κελσίου άνω των θερμοκρασιών στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης.
Η προσπάθεια θα χρειαστεί τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, τροφοδοτούν τα οχήματά τους και λειτουργούν τα εργοστάσια. Επιπλέον, πρόκειται για την ευρύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ποτέ για το κλίμα, αφού θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη, πλούσια και φτωχά.
Αναμένεται να κοστίσει 12,1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια για τις 195 χώρες που έχουν υποστηρίζει ότι θα υπογράψουν.
Στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ, σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο γνωστός περιβαλλοντιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Η παρουσία εκπροσώπων της παγκόσμιας βιομηχανίας κρίθηκε εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι για πρώτη φορά μετείχαν ενεργά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, μεγάλες εταιρείες και επενδυτικoί όμιλοι όπως το Rockefeller και Rotschlind Fund, η BlackRock και η BT Pension, πιέζουν επιπρόσθετα για μια πιο εξειδικευμένη συμφωνία αναφορικά με την κοστολόγηση των επιβλαβών εκπομπών. Είναι πάντως γεγονός ότι αυτές οι πιέσεις μαρτυρούν μια νέα παγκόσμια τάση που χαρακτηρίζεται από τη στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην πράσινη ενέργεια.
«Ελπίζουμε να τελειώσει κάποτε η εποχή του πετρελαίου. Είναι ώρα να ξεφύγουμε από τις ορυκτές ύλες και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές για να σώσουμε τον πλανήτη» ανέφερε o Στέφεν Χάιντς, πρόεδρος του Rockefeller Brother Fund.
Πάντως, παρά τη θέρμη με την οποία υποδέχθηκε ο κόσμος τη Σύμβαση των Παρισίων, που θεωρείται σημείο καμπής για την ιστορία του ΟΗΕ αλλά και της ανθρωπότητας, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.
«Είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Παρά την υπογραφή της Σύμβασης στην έδρα του ΟΗΕ, βέβαια, μένει ακόμη ανοιχτή η διαδικασία κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα φυσικά στις μεγάλες «χώρες – ρυπαντές», με άλλα λόγια στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, αλλά και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών χωρών.