Υπεγράφη μετά από εννέα χρόνια η περιβαλλοντική μελέτη για το Ελαφονήσι

Υπεγράφη την Τετάρτη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για το Ελαφονήσι, από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη.

Πρόκειται για την επικαιροποίηση της μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2009 από τον ΟΑΔΥΚ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η οποία παρέμενε για εννιά χρόνια αναξιοποίητη.

Βούληση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι η προστασία αυτής της μοναδικής, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχής, με τη θεσμοθέτηση της ΕΠΜ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού.

«Την ίδια επιδίωξη εξυπηρετεί η αύξηση του χώρου αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, ώστε να αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των (23) προστατευόμενων περιοχών του Νομού Χανίων. Ο κίνδυνος από την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο και την υπερβολική οικονομική εκμετάλλευση, με τις ενέργειες αυτές σταδιακά θα αντιμετωπιστεί για τις περιοχές Natura. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, μετά την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα τεθεί έτσι επιτέλους, σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επισκεψιμότητα και τις δραστηριότητες στο Ελαφονήσι, κλείνοντας μια σημαντική εκκρεμότητα πολλών χρόνων για το περιβάλλον και την ανάπτυξη των Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση