ΥΠΕΝ: Μέχρι την άνοιξη οι αλλαγές σε Κτηματολόγιο και Χωροταξία

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πέρα από τα θέματα δόμησης και αυθαιρέτων, που ήδη παρουσιάσαμε, η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη με δημοσιογράφους και η άτυπη συζήτηση που ακολούθησε έκρυβε και άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις και πληροφορίες

Όσον αφορά το ζήτημα του Κτηματολογίου, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργείο έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκπονεί τη μελέτη για την αναδιοργάνωση του συστήματος κτηματογράφησης της χώρας με χρηματοδότηση από την Κομισιόν. Η βασική κατεύθυνση, όπως έχει ήδη αναφέρει δημοσίως ο Υπουργός, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία του νέου συστήματος, που θα περιέχει και τα υποθηκοφυλακεία. Οι λεπτομέρειες της δημιουργίας και λειτουργίας αυτού του φορέα είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, τους εμπλεκόμενους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία. Μόλις ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις θα νομοθετηθούν οι απαραίτητες αλλαγές. Το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, το οποίο είναι λίγο πιο «ελαστικό» από αυτό των θεσμών αλλά μάλλον δεν δημιουργείται πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, είναι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές μέσα στην Άνοιξη και να νομοθετηθούν το καλοκαίρι. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε ακόμη στην εξέλιξη των διαγωνισμών κτηματογράφησης τονίζοντας ότι οι 28 από τις 32 συμβάσεις προχωρούν, καθώς ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία χωρίς ενστάσεις και αναμένεται σύντομα η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ ΕΚΧΑ ΑΕ και αναδόχων, ενώ για 4 από τους διαγωνισμούς εκκρεμούν προσφυγές των διαγωνιζομένων και θα καθυστερήσουν. Ωστόσο η ηγεσία του Υπουργείου εκτιμά ότι με την πρόοδο των διαγωνισμών αυτών και τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο θεσμικό πλαίσιο είναι ακόμη ρεαλιστικό να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης της χώρας μέχρι το τέλος του 2020.

Στα θέματα χωροταξίας, ο Υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο θεσμικό πλαίσιο για το χωρικό σχεδιασμό, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή το Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι είναι ένα συνολικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι είναι ένας καθολικός σχεδιασμός που αφορά όλη τη χώρα και οι δήμοι αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν το χωροταξικό σχεδιασμό μέχρι το 2020. Τόσο ο Υπουργός όσο και η Γενική Γραμματέας τόνισαν ότι ο νόμος θα είναι σύντομα εφαρμόσιμος, καθώς σε έναν περίπου μήνα θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) αλλά και τα Περιφερειακά Χωροταξικά.

Με αυτόν τον τρόπο οι Δήμοι της χώρας θα μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες κατάρτισης των ΤΧΣ ώστε μέχρι το 2020 να αποκτήσει επιτέλους η χώρα χωροταξικό σχεδιασμό, να γνωρίζει δηλαδή κανείς που είναι εκτός ή εντός σχεδίου περιοχή και τι επιτρέπεται. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παραδέχθηκε ότι δεν αρκούν οι προδιαγραφές και η βούληση αλλά χρειάζονται και χρήματα για να γίνει αυτό και το Υπουργείο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τους πόρους για αυτό και ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε να λύσει το ζήτημα, παραδεχόμενη ότι χωρίς χρήματα δεν θα μπορούν να προχωρήσουν οι αναθέσεις των μελετών…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο Γιώργος Σταθάκης όσο και η Ρένα Κλαμπατσέα σημείωσαν ότι το Υπουργείο προχωρά και ολοκληρώνει σύντομα το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, καθώς η κατάργηση του β μέρους του νόμου 4269 πέρυσι το Μάιο γύρισε τη χώρα στο καθεστώς του ΠΔ του 1987, με προφανείς τις «δυσλειτουργίες» που αυτό έχει δημιουργήσει λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει από τότε, όπως έχει αναδείξει η greenagenda.

Ακόμη ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν εκδοθεί τα έντεκα αναθεωρημένα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια για όλη τη χώρα (πλην Αττικής, που έχει Ρυθμιστικό Σχέδιο εν ισχύ και του Νοτίου Αιγαίου που έχει καθυστερήσει), ώστε να γνωρίζουν όλοι τις κατευθύνσεις κάθε δραστηριότητας που θα ισχύουν τα επόμενα χρόνια σε κάθε περιοχή. Τέλος ο Υπουργός προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το Υπουργείο θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, που αποτελεί ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση