ΥΠΕΝ: Όλα υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τον ΔΕΣΦΑ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησαν και χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, παραδεχόμενες ωστόσο ότι αποτελεί μία από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης (ίσως τη βασικότερη από το ενεργειακό πακέτο, μαζί με τις δημοπρασίες NOME) που πρέπει να κλείσει. «Και θα κλείσει», τόνιζαν με νόημα, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για την διαπραγμάτευση.

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, έθεσε με επιστολή του υπόψη των θεσμών το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται παραμονή στο Δημόσιο του 51%, κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ. Στην ίδια επιστολή ο κ. Σταθάκης φέρεται να αναφέρει ότι δεν δεσμεύεται για το τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση του 35% που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, δεδομένου ότι το συνολικό ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στο ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στο 65%, το σχέδιο Σταθάκη προβλέπει πώληση μόλις του 14%. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, προκύπτουν ερωτηματικά ως προς το πώς θα εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα πριν το οριστικό ναυάγιο με τη SOCAR (αλλά και εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό) έσοδα των 188 εκατ. ευρώ.

Πάντως χθες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ τόνιζαν ότι το Υπουργείο δεν έχει επισήμως μιλήσει για κανένα από τα σενάρια αυτά, τονίζοντας όμως ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα (για τις «παλαιές» αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τα προγραμματισμένα έσοδα που κατευθύνονται στην αποπληρωμή του χρέους) θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Υπενθυμίζεται όμως ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης είχε προαναγγείλει την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, στην νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ θα περιληφθούν δυο καινούργιοι όροι, προκειμένου, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, να καταστεί ευκολότερη η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο πρώτος όρος αφορά την απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγοί – έμποροι φυσικού αερίου και ο δεύτερος την υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής.

Τόσο οι δύο αυτοί όροι όσο και η πιθανότητα νέου διαγωνισμού επιβεβαιώνονταν προχθές και από τις ίδιες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ, οι οποίες χαρακτήριζαν «πολύ δύσκολο» να συνεχισθεί ο παλαιός διαγωνισμός.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR, που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για νέο διαγωνισμό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση