του Θοδωρή Καραουλάνη
Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο νόμος 4178, ο επονομαζόμενος «νόμος Καλαφάτη για τα αυθαίρετα», παρατείνεται για τρεις ακόμη μήνες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων ο Γιώργος Σταθάκης οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα δεν θα λήξουν στις 8 Φεβρουαρίου αλλά το Υπουργείο ετοιμάζει υπουργική απόφαση παράτασης μέχρι τις 8 Μαϊου. Και αυτό γιατί το ΥΠΕΝ, υπό τη νέα του ηγεσία (Σταθάκης – Φάμελλος) χρειάζεται χρόνο για να καταλήξει στις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες σε διαβούλευση από τους τότε υπουργούς Σκουρλέτη και Τσιρώνη έγινε «πολύ δουλειά» για τα αυθαίρετα. Ωστόσο ανέφερε ότι ζήτησε εξαρχής πίστωση χρόνου για να τον μελετήσει, λόγω συνθετότητας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση.
Η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος τόνισε ότι εκτός των σχολίων της δημόσιας διαβούλευσης (που έφτασαν τα 2000 περίπου), το Υπουργείο συνεχίζει την επικοινωνία με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και εμπλουτίζουν το κείμενο του νόμου. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι που καθυστερούν να ενταχθούν ή να καταβάλλουν τις δόσεις, περιμένοντας τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου, σημείωσε όμως με έμφαση ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που όσοι αναμένουν το νέο νόμο θα επιβαρυνθούν περισσότερο.
Τόσο ο κ. Σταθάκης, που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο και η κα. Κλαμπατσέα, που συντονίζει τη συγγραφή του νόμου, τόνισαν ότι η διαδικασία και η ψήφιση του νέου νόμου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάϊο. Και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι και ο νέος νόμος θα διατηρήσει τις ίδιες «κόκκινες γραμμές», δηλαδή «καμία νομιμοποίηση μετά τον Ιούλιο του 2011» και «καμία νομιμοποίηση σε δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους κλπ», με σεβασμό στο σύνταγμα καθώς ο υφιστάμενος νόμος 4178 που έχει αυτές τις προβλέψεις είναι ο πρώτος νόμος αυθαιρέτων μετά το 1983 (και τον αντίστοιχο νόμο του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση) που έχει κριθεί συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη των δηλώσεων αυθαιρέτων, σημείωσε όμως ότι ο αριθμός αυθαιρέτων που έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ έχει ήδη υπερβεί το ένα εκατομμύριο κτήρια με αυθαιρεσίες.
Σε ερώτηση της Greenagenda για το αν το Υπουργείο έχει εκτίμηση για το συνολικό αριθμό των αυθαιρέτων της χώρας ή για το ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι του νέου νόμου, η Γενική Γραμματέας εκτίμησε, χωρίς να έχει αντικειμενικά στοιχεία, ότι είναιο χαμηλό το ποσοστό των εντάξεων στο νόμο των αυθαιρέτων. Και κάπου εδώ ξεκινούν οι ειδήσεις για αλλαγές…
Η κα. Κλαμπατσέα σημείωσε ότι πολύ μικρό ποσοστό των κτιρίων της χώρας, λόγω του τρόπου που λειτουργούσε η οικοδομή επί χρόνια, είναι χωρίς αυθαιρεσίες. Και σημείωσε ότι το Υπουργείο ελπίζει να καταφέρει να ελαφρύνει το τί θεωρείται αυθαιρεσία και το τί μπορεί να δηλωθεί σε έναν νόμο αυθαιρέτων. Παράλληλα ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να καταλήξει στις απαραίτητες αλλαγές (από το κείμενο της διαβούλευσης), να βελτιωθεί το νομοσχέδιο, να απαντηθούν ερωτήματα και να μειωθεί ο φόρτος και η γραφειοκρατία. Παρά τις έντονες πιέσεις των δημοσιογράφων, ούτε ο Υπουργός ούτε η Γενική Γραμματέας θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες για τις παρατηρήσεις και τις αλλαγές που ετοιμάζουν στις διατάξεις περί αυθαιρέτων που παρουσιάστηκαν σε διαβούλευση. Ωστόσο οι συνεχείς αναφορές της ηγεσίας του Υπουργείου σε αλλαγές και βελτιώσεις έγινε πλήρως αντιληπτό ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, δηλαδή για το ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις αλλαγές που θα προτείνουν, το Υπουργείο χρειάζεται και άλλο χρόνο και δίνεται η παράταση μέχρι το Μάιο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το ότι η συζήτηση των δημοσιογράφων με τον κ. Σταθάκη κράτησε πολύ ώρα, και παρά το ότι συζητήθηκε μεγάλος αριθμός θεμάτων, κανένας από την πολιτική ηγεσία δεν αναφέρθηκε σε αλλαγές στη νομοθεσία περί δόμησης (που αποτελεί το μισό του νομοσχεδίου περί αυθαιρέτων που παρουσιάστηκε), αφήνοντας έτσι και εδώ «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο αλλαγών ή απόσυρσης διατάξεων.