Υπεραλίευση: Δεκάδες πληθυσμοί ψαριών δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν

Δραματική συρρίκνωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω της υπεραλίευσης καταγράφεται στις θάλασσες, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό για την δυνατότητα αναπαραγωγής των ψαριών και ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση ιχθύων από ιχθυοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Washington, που δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των ατόμων (ιχθύων) μεγαλύτερης ηλικίας για δεκάδες πληθυσμούς ψαριών σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να αναπαραχθούν.

Ουσιαστικά η υπεραλίευση, που οδηγεί σε εξαφάνιση τα ενήλικα μεγάλα ψάρια, είναι η αλιεία εκτός ορίων που οδηγεί στην καταστροφή των υδάτινων οικοσυστημάτων από την υπερβολική μείωση του αριθμού των υδρόβιων οργανισμών και ορισμένες φορές την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους από τους βιοτόπους τους.

Εάν τα ψάρια αφήνονταν να φθάσουν σε ώριμη ηλικία, ώστε να γεννήσουν έστω μια φορά, τότε θα υπήρχε σημαντική βελτίωση στα αλιευτικά αποθέματα της Μεσογείου, καθώς και άλλων θαλασσών.

Τα ενήλικα ψάρια στις θάλασσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποικιλομορφία και τη σταθερότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ουσιαστικά, όσο περισσότερο επιτρέπεται να ζει ένα ψάρι, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπαραχθεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια της ζωής του, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στην εργασία μελετήθηκαν ιχθυοπληθυσμοί που ζουν σε πέντε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διαπιστώθηκε ότι η αναλογία ψαριών στις παλαιότερες ηλικιακές τάξεις έχει μειωθεί σημαντικά στο 79% έως το 97% των ιχθυοπληθυσμών.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη θέσπιση ορθολογικής διαχείρισης της αλιείας.

Οι μελετητές προτείνουν μεθόδους αλιείας για την προστασία νεαρών και παλαιών ψαριών απαγορεύοντας την αλιεία ψαριών κάτω και πάνω από ένα συγκεκριμένο εύρος μεγέθους. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν το κλείσιμο ορισμένων περιοχών για να μην αλιεύονται μόνιμα ή εναλλαγή περιοχών αλίευσης. Αν δεν γίνει ορθολογική διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, τότε, εναλλακτικά, θα καταναλώνουμε υποχρεωτικά ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες ή γενετικά τροποποιημένους σολομούς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση