Υπερβάσεις όζοντος σε περιοχές της Αθήνας, συστάσεις από ΥΠΕΝ

Συνεχίζονται οι υπερβάσεις στο όριο ενημέρωσης αλλά και συναγερμού για το όζον σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να απευθύνουν συστάσεις τόσο για την προστασία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όσο και για τη μείωση της ρύπανσης.

Συγκεκριμένα, έως τις 16.00, το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας κατέγραψε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) στο Μαρούσι με μέγιστη τιμή 212, στη Λυκόβρυση με μέγιστη τιμή 210 και υπέρβαση του ορίου συναγερμού στους Θρακομακεδόνες με μέγιστη τιμή 268.

Για τον λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων σήμερα το απόγευμα και αύριο, συστήνει προς τους πολίτες τα παρακάτω:

  • Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  • Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.
  • Μείωση των τιμών όζοντος αναμένεται αργά το απόγευμα.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση