Περιβαλλοντικός εφιάλτης το φοινικέλαιο

Φοικινέλαιο: ένα φυσικό έλαιο που χρησιμοποιείται σχεδόν στα μισά προϊόντα, που βρίσκουμε μέσα σε ένα σούπερ-μάρκετ.

Όμως, για να παραχθεί προκαλείται περιβαλλοντική καταστροφή των τροπικών δασών, τα οποία αποψιλώνονται συστηματικά.

Εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής του χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο άλλων ακριβότερων ελαίων, όπως είναι το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο και προτιμάται ειδικά από τους χώρους εστίασης για αυτό το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Άλλες χρήσεις του περιλαμβάνουν την χρησιμότητά του ως συστατικό στο βιοντίζελ και στα βιοκαύσιμα, στα καλλυντικά, στα σαμπουάν και στα σαπούνια γιατί έχει την ιδιότητα να καθαρίζει ευκολότερα τα μαλλιά και το δέρμα ενυδατώνοντάς το παράλληλα, στα απορρυπαντικά και σε άλλα καθαριστικά προϊόντα.

Το 34% της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου προέρχεται από την Μαλαισία, όπου η μακρόχρονη εκμετάλλευση έχει καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της χώρας, αποψιλώνοντας το 20% των τροπικών δασών της χώρας μετά το έτος 2000.

Σε όλες τις χώρες παραγωγούς φοινικέλαιου, εξαιτίας της τεράστιας αποψίλωσης των τροπικών δασών για να αντικατασταθούν με δάση από φοινικόδεντρα κάθε ώρα καταστρέφονται εκτάσεις τροπικών δασών ίσες με 300 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι στα τροπικά δάση συγκεντρώνεται το 67% όλων των ειδών των φυτών και το 50% όλων των ζώων του πλανήτη.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας των αποψιλώσεων βιότοποι με είδη υπό εξαφάνιση όπως είναι οι ουρακοτάνγκοι, οι ρινόκεροι, οι ελέφαντες και οι τίγρεις σταδιακά μειώνονται και τείνουν να εκλείψουν.

Η υποβάθμιση όλων αυτών εκτάσεων έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την διάβρωση τεράστιων περιοχών, εκτενή ατμοσφαιρική ρύπανση, σημαντική μόλυνση του εδάφους και του νερού στις εκτάσεις αυτές, καθώς και την μεγάλη επιβάρυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η επιβάρυνση στην κλιματική αλλαγή συντελείται, καθώς η συνεισφορά των παραγόμενων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα λόγω των εργασιών αποψίλωσης των δασών και της ταυτόχρονης έλλειψης αυτών των εκτάσεων δασών, που απορροφούσαν διοξείδιο του άνθρακα και παρήγαγαν οξυγόνο επιδεινώνει ραγδαία το φαινόμενο όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση