Υποβαθμίζεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει και να συγχωνεύσει, με αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) από τα 64 που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα, Ουσιαστικά η κυβέρνηση κλείνει πάνω από το ένα τρίτο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Για την απόφαση αυτή επικαλείται «οργανωτικές αδυναμίες» και «εξοικονόμηση».  Όλη κι όλη η «εξοικονόμηση» είναι όμως οι μισθοί των 100 εκπαιδευτικών που στελέχωναν τα Κέντρα που κλείνει, καθώς τα έξοδα λειτουργίας τους καλύπτονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οπότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

  • Είτε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Είτε επιλέγει πολιτικά να υποβαθμίσει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Όποιο από τα δύο κι αν συμβαίνει, είναι καταδικαστέο και ανησυχητικό. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι πρόκειται για πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης, που χρησιμοποίησε την περιβαλλοντική ευαισθησία ως προεκλογική σημαία ευκαιρίας για να εκλεγεί, και τώρα τη διαγράφει ολοκληρωτικά.

Η υποβάθμιση αυτή έρχεται την ίδια περίοδο με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και να διευκολύνει fast track επενδύσεις μεγάλων συμφερόντων αγνοώντας τους περιβαλλοντικούς όρους, καταργώντας τις περιβαλλοντικές μελέτες, εκποιώντας με βίαιες αλλαγές χρήσεων γης ελεύθερους χώρους, παραλίες και τη φύση της χώρας. Εντυπωσιακό είναι ότι περιοχές - «φιλέτα» για τέτοια συμφέροντα, είτε μένουν χωρίς καθόλου Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης καθόλου (Ρόδος, Χανιά), είτε καταργείται πάνω από 50% των ΚΠΕ που είχαν μέχρι τώρα: ενδεικτικά στην Κρήτη, όπου επιδιώκεται η επαναφορά της αμαρτωλής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο μαζί με άλλες παρόμοιες, καταργούνται 4 από τα 7 υπάρχοντα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης .

Η προστασία της φύσης, η στροφή στην τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων, την ανανεώσιμη  ενέργεια, την αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν διέξοδο απέναντι στο χρέος και τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Αν η κυβέρνηση πίστευε σε μια τέτοια στροφή, όχι μόνο δε θα έκλεινε τα 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά να δημιουργήσει και άλλα (ένα τουλάχιστον σε κάθε Δήμο), ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και την κοινωνία να εναντιωθεί σε μια πολιτική που αποδεικνύεται καταστροφική, τόσο για την Παιδεία όσο και για το περιβάλλον της χώρας.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!