Υπογειοποίηση κάδων και φόρτιση ηλεκτροκίνητων στην Κοζάνη

Στην υπογειοποίηση κάδων συλλογής απορριμμάτων προχωρά πιλοτικά ο Δήμος Κοζάνης μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Σε πρώτο στάδιο θα γίνει υπογειοποίηση 12 κάδων, ενώ στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνα του χώρου, αλλά και η βέλτιστη λειτουργικότητα.

«Ξεκινάμε με 12 υπογειοποιημένους κάδους, που θα τοποθετηθούν εντός των επόμενων 2 μηνών, κυρίως σε κεντρικά σημεία σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας. Ο στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη, καθώς εκτιμούμε πως η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας. Βούληση μας είναι να μην μείνουμε στους 12 κάδους αλλά στο μέλλον να αναπτύξουμε το δίκτυο τόσο στα σύμμεικτα απορρίμματα, όσο και στα ανακυκλώσιμα, καθώς κεντρική μας επιλογή είναι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε ευρεία κλίμακα», δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Η σύμβαση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 12 τεμαχίων υπόγειων συστημάτων – κάδων συλλογής απορριμμάτων (χωρ. 3m³ περίπου έκαστος), προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικού συστήματος συλλογής απορριμμάτων (οικιακών & ανακυκλώσιμων) στον Δήμο Κοζάνης.

Έτσι, θα καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης τους σε σημεία που παρουσιάζουν χωροταξικές δυσκολίες, με τη χρήση των τυποποιημένων τροχήλατων κάδων, ή σε σημεία που απαιτούν αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους.

Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση ενός μηχανισμού υδραυλικού γερανού, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε ένα από τα απορριμματοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του Δήμου, προκειμένου να χρησιμεύσει στην αποκομιδή του συστήματος των υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Ο Δήμος Κοζάνης μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσουν και στην ανάπτυξη ενός πιλοτικού υβριδικού συστήματος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα  εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια.

Το υβριδικό σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αναπτυχθεί στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Κοζάνης. Το Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ισχύος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που θα αναπτύξει το σύστημα, θα χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη εγκατάσταση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.