ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στους ουραγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση βιομάζας (solid biomass) για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα σχετικού βαρόμετρου του EurObserv'ER.

Όπως παρουσιάζει σήμερα το greenagenda.gr , η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση βιομάζας, καθώς και στην μεικτή κατανάλωση στερεάς βιομάζας.

Ειδικότερα, η χώρα μας το 2013 παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα της τάξης των 0,847 Mtoe (million tonnes of oil equivalent, ισοδύναμα εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου) και η μεικτή κατανάλωση ήταν 0,928 Mtoe, ενώ το 2014 τα παραπάνω μεγέθη αυξήθηκαν οριακά και έφτασαν αντίστοιχα τα 0,869 Mtoe και τα 0,930 Mtoe.

Έτσι πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Σλοβακία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Μάλτα.

Για τις ανάγκες θέρμανσης, η οποία παράγεται από βιομάζα η Ελλάδα και πάλι βρίσκεται χαμηλά στην συνολική κατάταξη των χωρών της Ε.Ε.. Μάλιστα η χώρα στερείται εντελώς κάποιου κεντρικού δικτύου θέρμανσης (στα πρότυπα της τηλεθέρμανσης στη δυτική Μακεδονία), που να αξιοποιεί στερεή βιομάζα για θέρμανση μίας μεγάλης περιοχής.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί το έργο Biofoss (χρηματοδοτούμενο με κοινοτικούς πόρους), το οποίο έχει ως εταίρους την Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), τον Δήμο Μπίτολα από την ΠΓΔΜ και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΙΔΜ).

Η κεντρική ιδέα του παραπάνω έργου είναι πως το λειτουργικό δίκτυο τηλεθέρμανσης Αμυνταίου, που διαχειρίζεται η ΔΕΤΕΠΑ και αυτό που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στα Μπίτολα, βασίζονται μεν στο λιγνίτη, αλλά θα προωθηθεί και η χρήση βιομάζας για θέρμανση στην περιοχή ως καθαρή μορφή ενέργειας.

Σκοπός του έργου της εγκατάστασης παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου – Φιλώτα είναι η σταδιακή υποκατάσταση της ενέργειας που σήμερα παρέχεται από τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Αμυνταίου / Φιλώτα με ισχύ 25MW, αλλά και η κάλυψη των μελλοντικών αναγκών έως 40MW.

Ακόμη, θα διερευνηθεί και η σκοπιμότητα εγκατάστασης και μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, για την βελτίωση των οικονομοτεχνικών χαρακτηριστικών της εγκατάστασης.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΤΕΠΑ, ολοκλήρωσε μελέτη για εγκατάσταση μικρής μονάδας τηλεθέρμανσης από βιομάζα σε δύο σχολεία του Λεχόβου και η σχετική κατασκευή είναι κοντά στο τέλος της.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση