Υπουργείο Πολιτισμού: «Αρχαιολογικός χώρος η έκταση του Ελληνικού»

«Στον αέρα» απειλείται να τιναχθεί η  συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού, μια παραχώρηση που έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή. Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο  ανακάλυψε ότι σχεδόν όλη η έκταση του πρώην αεροδρομίου είναι διατηρητέα και πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογική. Με επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου, με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα η οποία απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια υπουργεία και κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στο ΤΑΙΠΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και την υπό παραχώρηση Ελληνικό Α.Ε., οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης».

Με αυτήν την επιστολή ζητείται από όλους τους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τα Υπουργεία Άμυνας, Υποδομών και Οικονομικών, να κατατεθούν οι θέσεις τους εντός δύο μηνών προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Επισυνάπτεται, μάλιστα, και τοπογραφικό διάγραμμα (μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή) από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πως η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει το σύνολο πρακτικά του πρώην αεροδρομίου. Σε πρώτη φάση διέρρευσε ότι υπήρχε ζήτημα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου του κτηρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και λιγοστών άλλων κτηρίων εντός της έκτασης.

ellinikoΌμως, τελικά, από την επιστολή και τα έγγραφα που δημοσιεύει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», προκύπτει πως το ζήτημα αφορά όχι μόνον σε νέους χαρακτηρισμούς κτηρίων ως διατηρητέων αλλά και την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.

Προκαλεί, δε, αίσθηση στους γνωρίζοντες το γεγονός πως μεταξύ των υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτηρίων, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και αυτός ακόμα ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.

Η εξέλιξη, που απειλεί εξ ολοκλήρου την υλοποίηση της συμφωνίας, έρχεται επίσης έναν μόλις μήνα μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο των αλλαγών που επέρχονται στη σύμβαση με το εν λόγω μνημόνιο χωρίς κανένα σχόλιο ή παρατήρηση. Μετά την έγκριση εκείνη και την υπογραφή από τους δύο αντισυμβαλλομένους, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔκαι τη Lamda, της τροποποιητικής σύμβασης, αμφότερες οι συμβάσεις -η αρχική του 2014 και η τροποποιητική- έχουν δρομολογηθεί προς κύρωση από τη Βουλή.

Εφόσον προχωρήσει η πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές, δημιουργώντας παράλληλα νομικές ευθύνες για την πλευρά του Δημοσίου. Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, όχι μόνον κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά απειλείται και το Δημόσιο με την καταβολή αποζημιώσεων για αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων.

Το διακύβευμα γίνεται ίσως καλύτερα αντιληπτό εάν υπενθυμιστεί πως η αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη το έργο να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα. Εάν όλα εξελίσσονταν ομαλά, η σύμβαση παραχώρησης και το υπό διαμόρφωση σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης θα πήγαιναν προς κύρωση στη Βουλή και έγκριση διά προεδρικού διατάγματος, αντίστοιχα, για να ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.

Σε ανάρτησή του στο «Facebook», ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για «αυγουστιάτικη συνωμοσία υπουργών και ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού».

Η  Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ερασιτεχνισμούς». «Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς» αναφέρει και σημειώνει ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση