Υποχρεωτική αναβάθμιση στη Β’ ενεργειακή κλάση στο νέο «Εξοικονομώ»

Στη Β' ενεργειακή κλάση θα πρέπει, υποχρεωτικά, να αναβαθμίζονται οι κατοικίες, στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ Οίκον», με κριτήριο το ύψος οικογενειακού εισοδήματος, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ), Κωνσταντίνος Λάσκος, σε ημερίδα στο πλαίσιο του Building Green Open Space, στη Building Green Expo 2017.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το b2green.gr, η διαπραγμάτευση μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων συνεχίζεται, με τους τελευταίους να ζητούν την υποχρεωτική αναβάθμιση των κατοικιών κατ' ελάχιστον στη Β' ενεργειακή κλάση, με εισοδηματικά κριτήρια.

Οι έξι εισοδηματικές κλίμακες του νέου προγράμματος φαίνεται πως θα είναι της τάξης των 20, 25, 30, 35, 40 και 45 χιλιάδων ευρώ. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ζητούν ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό κριτήριο για την υποχρεωτική αναβάθμιση στη Β' κλάση (ακόμα και τις 25.000 ευρώ).

Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή (και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση (σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ).

Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ' ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση. Στα θετικά του νέου προγράμματος πάντως προσμετράται η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο σχετικά με το οριστικό περιεχόμενο του νέου «εξοικονομώ», όσο και με την οριστική ημερομηνία έναρξής του, σε συνδυασμό με τον πολυαναμενόμενο νέο ΚΕΝΑΚ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση