Υπόσχεση για καθαρές θάλασσες έδωσαν τέσσερα νησιά του Αιγαίου

Με επιτυχία συνδιοργάνωσαν το πιλοτικό πρόγραμμα sweartocare!4islands, το MEDASSET και το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, στα νησιά Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σέριφο, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων.  Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του MEDASSET «Υπόσχεσή μας: Καθαρές θάλασσες».

Με συμβολική αφετηρία τη Νάξο μια ομάδα 14 ανθρώπων έθεσε βασικά θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, πρότεινε την εφαρμογή καλών πρακτικών σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα, παρουσίασε εφαρμοσμένα παραδείγματα κυκλικής οικονομίας και ενημέρωσε υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και νέους ενδιαφερόμενους για τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιχειρηματικότητα.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις του προγράμματος περιέλαβαν:

14 καθαρισμούς παραλιών

2 υποθαλάσσιους καθαρισμούς (Σίκινος, Φολέγανδρος)

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε 12 σχολεία όλων των βαθμίδων

4 εκπαιδευτικές συναντήσεις με αλιείς

3 ενημερώσεις για την επιχειρηματικότητα

4 συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

4 εξορμήσεις για την προώθηση της πάνινης τσάντας σε επιχειρήσεις, κατοίκους και επισκέπτες

 

med 2

Κοινός στόχος της διεπιστημονικής ομάδας ήταν η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα τέσσερα νησιά σε βασικά ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.

Στην επιτυχία του προγράμματος συνέβαλλαν με την συμμετοχή τους:

Η «Εναλεία», η πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας στην Ελλάδα

Ο κοινωφελής οργανισμός «The People’s Trust», ο οποίος στοχεύει στην υποστήριξη και ενδυνάμωση νέων επιχειρηματιών

Μιλώντας για το πρόγραμμα, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη, είπε: «είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό το πρόγραμμα που έδρασε οριζόντια στην καρδιά του αρχιπελάγους, με πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη θάλασσα και στηρίζουν τον κόσμο της. Πιστεύουμε πως το έναυσμα που δόθηκε θα έχει άμεσα οφέλη για το περιβάλλον, τους ανθρώπους των νησιών και την τοπική οικονομία. Για να σωθούν οι θάλασσες, πρέπει να κάνουμε όλοι την προστασία τους τρόπο ζωής. Μόνο με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συνεργασία θα συνεχίσουμε να τις απολαμβάνουμε».

Το ταξίδι τελείωσε με την επιθυμία και την υπόσχεση το πρόγραμμα να συνεχιστεί, αγκαλιάζοντας περισσότερα νησιά και ευαισθητοποιώντας περισσότερους ανθρώπους.

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς. Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση