Φάμελλος: Αναγκαίες οι ενέργειες για βιώσιμη διαχείριση του νερού

του Νίκου Αβουκάτου

Το θέμα της βιωσιμότητας των υδατικών πόρων σε επίπεδο διεθνών, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, αναδείχθηκε από εκπροσώπους των οργανισμών και φορέων που διαχειρίζονται το νερό στην Ελλάδα, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO, στο σημερινό Διεθνές Φόρουμ για τη βιωσιμότητα του νερού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα, όπως το σχέδιο ασφάλειας νερού, το όποιο είναι το επιστημονικό εργαλείο διαχείρισης των υδατικών πόρων, αλλά και της ενσωμάτωσης των μεγάλων αλλαγών του κλίματος στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.

«Πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης τη σοβαρότητα των ζητημάτων και για αυτό πρέπει να αρχίσουν τις απαραίτητες ενέργειες της βιώσιμης διαχείρισης του νερού. Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κρίσιμο όμως είναι οι περιφέρειες να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό ώστε την επομένη προγραμματική περίοδο να μπορούν να εκτελέσουν έργα. Τα σχέδια προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή είναι αναγκαία και αποτελούν τα εργαλεία για τη χρηματοδότηση έργων», είπε ο κ. Φάμελλος. Θύμισε, μάλιστα, στους συνέδρους ότι στη Θεσσαλονίκη έγινε το ψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού.

«Η σημερινή διοργάνωση είναι σημαντικό βήμα για τη συνεργασία και τον διάλογο της διοίκησης, της επιστήμης και τον επιχειρησιακό τομέα εφαρμογής του Στόχου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Νο 6», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική για το νερό υποστήριξε ότι «χρειάζεται να μειωθεί το κόστος και να μην αυξηθεί η τιμή του».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κροατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας του για τη πρόσβαση των πολιτών στο νερό αλλά και την προσαρμογής στον SDG 6. «Σήμερα στη χώρα μας, με το υπάρχον σύστημα παροχής νερού και τη σωστή διαχείριση, τα ποσοστά χρήσης από τους πολίτες αυξήθηκαν», είπε, αλλά επισήμανε ότι ακόμη υπάρχουν προκλήσεις για την ποιότητα του νερού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης ανέφερε: «Σήμερα με δύο δράσεις μας τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης υπάρχει ανάγκη να γίνουν επενδύσεις. Οφείλουμε να προσφέρουμε καλής ποιότητας νερό και σε πολύ χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες».

Και κατέληξε: «Μέσα από την τιμολογιακή πολιτική θα αποτρέψουμε τη σπατάλη του συγκεκριμένου πόρου. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι υπογράφηκε χθες η απόφαση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ η οποία προβλέπει μειώσεις στις χαμηλές κλίμακες τιμολόγησης του νερού και αύξηση στις υψηλές κλίμακες ώστε να επιτευχθεί έτσι η βιώσιμη διαχείριση του νερού και να αποφευχθεί η κατασπατάλησή του».

Ο τίτλος του διεθνούς φόρουμ ήταν «Πόσιμο νερό και αποχέτευση: Τα κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας» (“Sustainable Urban Water and Sanitation: Public goods in the Service of Society”). Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και αποτέλεσε παράλληλη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ και της Ένωσης ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ). Στις εργασίες της εκδήλωσης συμμετείχαν αντιπροσωπείες και στελέχη των οργανισμών αυτών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα Ελληνικών φορέων που ασχολούνται με το αστικό νερό και τη διαχείρισή του, υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO, στελέχη κρατικών οργανισμών Βαλκανικών χωρών και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και κοινωνικοί φορείς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση