«Ασφαλώς θα λάβουμε υπόψη μας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου για τις ‘οικιστικές πυκνώσεις’» αναφέρει στη Voria.gr ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Πριν να διατυπώσει την τελική του θέση ο αναπληρωτής υπουργός επιφυλάχθηκε να δει πρώτα την καθαρογραμμένη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. «Χωρίς να δει κανείς αναλυτικά το σκεπτικό και την απόφαση, γιατί πιστεύω ότι αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αντικατοπτρίζουν το πλήρες κείμενο της απόφασης, οποιαδήποτε δήλωση είναι πρόωρη. Εμείς θα δούμε το διατακτικό της απόφασης του ΣτΕ και προφανώς θα το λάβουμε υπόψη μας στα επόμενα νομοθετικά βήματα. Δεν νομίζω ότι δημιουργείται κάποιο σοβαρό ζήτημα. Είμαι σίγουρος ότι το ΣτΕ επιβάλλει την εφαρμογή των δασικών χαρτών παντού και αυτή είναι και η δική μας γραμμή», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Αντισυνταγματική η διάταξη
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ φέρεται να έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του ν.4389/16 με την οποία εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση του δασικού χάρτη δομημένες δασικές εκτάσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «οικιστικές πυκνώσεις». Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θεωρεί ότι η εξαίρεση αυτή είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος και επισημαίνει πως, λόγω της αντισυνταγματικότητάς της, η επίμαχη διάταξη δεν θα μπορούσε να εκδοθεί ούτε ως Προεδρικό Διάταγμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις επιτρέπεται μόνον για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο δεν εμπίπτει η οικιστική αξιοποίησή τους.
Τρικ του Γ. Τσιρώνη
Οι «οικιστικές πυκνώσεις» υπήρξαν μια επινόηση του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη προκειμένου να προχωρήσει η κύρωση των υπολοίπων τμημάτων του δασικού χάρτη. Επί της ουσίας δηλαδή με την επίμαχη διάταξη εξαιρέθηκαν προσωρινά από τους δασικούς χάρτες αυθαίρετοι οικισμοί οι οποίοι είχαν ανεγερθεί μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις υπό την προϋπόθεση ότι περιελάμβαναν τουλάχιστον 50 κτίρια σε έκταση τουλάχιστον 25 στρεμμάτων.
Όμως, και αυτό το επιχείρημα φέρεται να απορρίπτει το ΣτΕ χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «απρόσφορη για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών ή για την ενημέρωση της διοίκησης».
Θα εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες
«Ο νόμος Τσιρώνη ουσιαστικά ανέβαλε την εφαρμογή των δασικών χαρτών στις ‘οικιστικές πυκνώσεις’. Εμείς έχουμε ήδη έτοιμο το νόμο για την εφαρμογή των δασικών χαρτών στις ‘οικιστικές πυκνώσεις’. Ωρίμασε δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια ένα εργαλείο ώστε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα» αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Φάμελλος. Επισημαίνει ότι «το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των δασικών χαρτών στις ‘οικιστικές πυκνώσεις’ έχει ήδη βγει σε διαβούλευση η οποία έχει τελειώσει και είναι έτοιμο για να πάει στη Βουλή. Άρα θα εφαρμοστεί ο νόμος των δασικών χαρτών στις ‘οικιστικές πυκνώσεις’, με τους ειδικούς κανόνες έτσι ώστε να είναι σύμφωνο με το συνταγματικό πλαίσιο και με τη νομολογία του ΣτΕ». Υπογραμμίζει, συγχρόνως, πως «χρειαζόμαστε όμως μία βδομάδα για να δούμε το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ μήπως χρειαστεί να ενσωματώσουμε και κάτι ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες στις ‘οικιστικές πυκνώσεις’. Αναβλήθηκε για δύο χρόνια και τώρα θα πάει για νομοθέτηση».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο «εξαιρεί από την αναβολή κατεδάφισης και εκκαθαρίζει πρώτον, οτιδήποτε είναι μετά το 2011, δεύτερον οτιδήποτε είναι σε δρυμούς, περιοχές Natura, ρέματα, αιγιαλούς, παραγωγικά προστατευτικά δάση, δηλαδή έχει μια σειρά περιοχές που είναι αδύνατον να ανασταλεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Στη συνέχεια, γι’ αυτές που είναι δασικές εκτάσεις και έχουν πάνω δόμηση, θα εξετάσει πρώτα το θέμα της αδειοδότησης, δηλαδή όσα έχουν άδεια δεν μπαίνουν στην ίδια λογική με όσα δεν διαθέτουν άδεια τα οποία δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την αναβολή κατεδάφισης».
Εξαιρούνται της κατεδάφισης
Η ρύθμιση την οποία είχε παρουσιάσει τον περασμένο Γενάρη το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπει ότι κτίσματα και συνοδευτικές εγκαταστάσεις που ανεγέρθηκαν έως και την 11η Ιουνίου του 1975 (ημερομηνία ψήφισης του Συντάγματος) θα τακτοποιούνται για 40 χρόνια. Αντίστοιχα για όσα χτίστηκαν μετά την ημερομηνία αυτή έως και τις 28 Ιουλίου του 2011, η τακτοποίηση θα έχει ισχύ για 25 έτη. Η ρύθμιση δεν αφορά μεμονωμένα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά όσα βρίσκονται εντός ‘οικιστικών πυκνώσεων’, δηλαδή δασικές περιοχές με 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα και 200 αυθαίρετα στα 400 στρέμματα.
Tα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι: αίτηση υπαγωγής έως δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, τεχνικές εκθέσεις δασολόγων και μηχανικών, δηλώσεις εντύπου Ε9 και υπεύθυνη δήλωση. Η ολοκλήρωση της υποβολής δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει σε έξι μήνες από την πληρωμή του παραβόλου. Οι δηλώσεις υπαγωγής θα ελέγχονται δειγματοληπτικά σε ποσοστό 30%.
Για τον υπολογισμό των προστίμων που θα καταβάλλουν οι πολίτες για να γλιτώσουν την μπουλντόζα, υπολογίζονται μια σειρά από κριτήρια, όπως το είδος του κτιρίου, ο περιβάλλον χώρος, οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις κ.α. Για παράδειγμα σε κτίριο 100 τ.μ με τιμή ζώνης 2.000 τ.μ για τα προ του 1975, ο ιδιοκτήτης υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει 20.000 ευρώ, για τα προ του 2003, 37.500 ευρώ και για τα προ του 2011, 72.600 ευρώ.
Αφορά περίπου 300.000 στρέμματα
Η συνολική έκταση με αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι δήμοι, ανέρχονται σε περίπου 300.000 στρέμματα τα οποία βρίσκονται σε 115 δήμους. Πρωταθλήτρια σε αυθαίρετους οικισμούς είναι η Αττική με 115.873 στρέμματα και ακολουθούν η Κορινθία με 42.206, η Χαλκιδική με 19.464 η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη με 19.050, η Άρτα με 12.233, η Βοιωτία με 12.880, οι Κυκλάδες με 6.211 κ.ο.κ.
Στον νομό Θεσσαλονίκης «οικιστικές πυκνώσεις» έχουν δηλώσει δύο δήμοι, Θερμαϊκού και Βόλβης. Στη Χαλκιδική τα περισσότερα αυθαίρετα αφορούν κυρίως την περιοχή της Κασσάνδρας.