Φάμελλος: Η κατασκευή ΜΕΑΑ στην Αλεξανδρούπολη σηματοδοτεί το πέρασμα στην Κυκλική Οικονομία

"Η  Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ανατολικού τομέα Θράκης ο οποίος περιλαμβάνει το νότιο τμήμα του Έβρου και τον Νομό Ροδόπης είναι το πρώτο μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα επιτρέψει τη διακοπή της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή και τη διάθεση στον υπάρχοντα  ΧΥΤΑ", ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή  Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία πολλών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και Φορέων της περιοχής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης Σύμβασης σηματοδοτεί το πέρασμα στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας εφόσον πρόκειται για το πρώτο έργο στον νέο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας και χαρακτηρίζεται από οικονομία φυσικών και ενεργειακών πόρων, ανάκτηση υλικών, δημιουργία νέας εργασίας, με τρόπο ωφέλιμο και περιβαλλοντικά ορθό για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

"Το 2015 ολοκληρώσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το 2016 ακολούθησαν τα Περιφερειακά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εντάξεις έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση. Επιλέξαμε διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο ως προς το μέγεθος των έργων αλλά και ως προς την μορφή χρηματοδότησής τους. Σήμερα,  νομίζω ότι γίνεται κατανοητό το αποτέλεσμα της επιλογής μας: η αλλαγή στη χρηματοδότηση των έργων συνέβαλε στην αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ,  που δίνει στην περιοχή τη γρήγορη κατασκευή ενός έργου ύψους 18 εκατ. ευρώ, σε ένα συνολικό έργο που ξεπερνά το 60 εκατ. ευρώ  και περιλαμβάνει το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων", είπε ο Αν. ΥΠΕΝ προσθέτοντας ότι οι πολίτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία υπηρεσία περιβαλλοντικά ορθή που δημιουργεί νέα εργασία, νέα υλικά και έχει χαμηλό κόστος.  Πρόκειται λοιπόν για μία πραγματική αλλαγή σελίδας που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και την βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία.

"Προφανώς οι πολίτες περιμένουν όλα αυτά να τα δουν στην  πράξη", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ επιβεβαιώνοντας την άριστη και πλήρη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων, δηλαδή  του Οικονομίας, του Εσωτερικών και του Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  τα οποία συντονίζουν από κοινού το μεγάλο έργο της διαχείρισης των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ύψους 1 δις ευρώ. "Ο Πρωθυπουργός δεν μας έχει αφήσει κανένα περιθώριο και είναι κατηγορηματικός: θα βοηθήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κανένα κομματικό ή άλλο κριτήριο τη χώρα να αλλάξει πορεία", υπογράμμισε.

Επίσης, "το εργοστάσιο του οποίου τη Σύμβαση κατασκευής υπογράφουμε σήμερα αποδεικνύει  ότι τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και να αλλάξει η διαχείριση των αποβλήτων. Η λειτουργία του θα σηματοδοτήσει την μετά την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή εποχή, εφόσον παραλαμβάνει χωριστό ρεύμα συλλογής οργανικών αποβλήτων που από φέτος είναι υποχρεωτική.  Ήδη έχουμε ζητήσει την επιτάχυνση των δημοπρατήσεων αντίστοιχου εξοπλισμού από τα ΠΕΠ για να εξοπλιστεί όλη η Αυτοδιοίκηση με καφέ κάδο, απορριμματοφόρα, κλαδοτεμαχιστές κ.ά., και να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην συλλογή του οργανικού", πληροφόρησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τέλος, υπάρχουν δύο πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που έχουν ανακοινωθεί και είναι σε δημόσια διαβούλευση, η μία με την ΚΕΔΕ και η άλλη με τους ΦοΔΣΑ, και αφορούν στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που έχουν υψηλότερη απόδοση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, να έχουν χαμηλότερο κόστος στις Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, επιτυγχάνοντας χαμηλότερα δημοτικά τέλη έως και 25%.  Άρα υπάρχει και κίνητρο για τους Δήμους και όφελος για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. "Με βάση λοιπόν την πολιτική της κυβέρνησης θέλουμε, σήμερα, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη που ανοίγει την ματιά της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από την Αλεξανδρούπολη που επιδιώκει και συνάπτει γεωπολιτικές συμμαχίες, να γράψουμε την καινούργια σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην τροφοδότηση της Κυκλικής Οικονομίας", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ​.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση