Φάμελλος κατά Ερντογάν για το Κλίμα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις χωρίς παζάρια

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Ταλίν της Εσθονίας. «Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να έχουν ανάλογους στόχους μείωσης εκπομπών και να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, χωρίς υπαναχωρήσεις και παζάρια», τόνισε ο κ. Φάμελλος, κάνοντας σαφή νύξη στα αιτήματα της Τουρκίας κατά την τελευταία σύνοδο των G20.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε επίσης ότι «η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οχήματα και τα κτήρια μηδενικών εκπομπών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφύγει προηγούμενα λάθη  και να διασφαλίσει ότι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης θα γίνει ισότιμα μεταξύ των κρατών μελών. Το αντίθετο δεν θα συνέβαλε στο όραμα της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής που επιδιώκουμε στην Ευρώπη. Χωρίς ισότιμη κατανομή της ανάπτυξης υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε νέα πακέτα στήριξης για τις οικονομίες που θα παραμείνουν αδύναμες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι απαραίτητο η Ευρώπη να προχωρήσει γρήγορα, ενδεχομένως και πριν από την COP23 του Νοεμβρίου, στην οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πακέτου υλοποίησης των στόχων για το 2030. «Και βέβαια αποτελεί πάγια θέση της χώρας μας η διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας του πακέτου, και ο δίκαιος επιμερισμός των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να δοθεί και ένα καθαρό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κινηθεί συντεταγμένα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν όλα τα θέματα της Συμφωνίας των Παρισίων που παραμένουν ακόμη ανοικτά σε ερμηνείες», πρόσθεσε.

«Ο διεθνής συντονισμός είναι απαραίτητος για την προστασία του πλανήτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνση συμμαχιών», υπογράμμισε, προτείνοντας, τέλος, τη χρήση υφιστάμενων εργαλείων, όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, και την ανάδειξη της κλιματικής αλλαγής ως πρωταρχικό ζήτημα στις επερχόμενες Συνόδους Κορυφής με χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση