Φάμελλος: Κατατίθενται τροπολογίες για τους δασικούς χάρτες

του Νίκου Αβουκάτου

Στην πρόθεση του υπουργείου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου για τους δασικούς χάρτες αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της ημερίδας με θέμα: «Η συμβολή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος  στην αντιμετώπιση  της κοινωνικοοικονομικής κρίσης» που έλαβε χώρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 100 χρόνια λειτουργίας του  Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την κοινωνία για να γίνουν πράξη οι δασικοί χάρτες. «Δεν έχουμε καμία διάθεση μονοσήμαντης ανάγνωσης  του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αλλά τη διάθεση ακόμη και να δοθεί παράταση ώστε να βρεθούν εργαλεία επίλυσης προβλημάτων. Για αυτό αύριο στη Βουλή θα εισαχθούν τέσσερις τροπολογίες οι οποίες θα παρατείνουν τη διάρκεια ανάρτησης των δασικών χαρτών ώστε να υπάρχουν περιθώρια στους πολίτες να προβούν σε αντιρρήσεις. Οι τροπολογίες αυτές δίνουν μια παράταση 45 ημερών στην ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε από τις 60 ημέρες να αυξηθεί ο αριθμός των ημερών σε 105 ημέρες».

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2017 θα υπάρχουν οι δασικοί χάρτες και οι καταγραφές των χρήσεων γης και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που έχει σε αυτή τη προσπάθεια ο επιστημονικός κόσμος.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες να παραλάβουν νόμιμα εκτάσεις των οποίων έχουν τροποποιηθεί οι χρήσεις τους από το 1945 μέχρι σήμερα με σκοπό να τακτοποιηθεί ολόκληρο το  θέμα της αγροτικής καλλιέργειας  και να μην υπάρχει πρόβλημα ούτε με τις επιδοτήσεις αλλά και ούτε με το περιβαλλοντικά κομμάτι των χρήσεων

Ακόμη, επανέλαβε ότι το υπουργείο έχει προβεί στη μείωση του κόστους των αντιρρήσεων αλλά και τη βελτίωση σε θέματα των αναδασωτέων περιοχών.

Ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος  στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας τόνισε ότι τα δάση έχουν σημαντική συμβολή στη αντιμετώπιση και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα οφέλη τους, όπως είπε, είναι σημαντικά για τον πρωτογενή τομέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση