Φάμελλος: Μοντέλο πράσινης μετάβασης οι Ενεργειακές Κοινότητες

Οι Ενεργειακές Κοινότητες δίνουν νόημα στην έννοια της περιφερειακής και δημοκρατικής ανάπτυξης και παραγωγής, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, χθες στη Βουλή, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που υπερψηφίστηκε επί της αρχής.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν ένα μοντέλο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο βασίζεται στην αποκεντρωμένη παραγωγή και κατανάλωση ενεργειακών πόρων, απαραίτητο για την επίτευξη των δεσμεύσεων της χώρας μας για την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Επισήμανε, δε, ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις ως προς την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, εκκινώντας από τον ενεργειακό σχεδιασμό και μεταβάλλοντας τομείς όπως οι μεταφορές, η αγροτική παραγωγή, η διαχείριση απορριμμάτων, η λειτουργία των κτιρίων, οι συγκοινωνίες κ.α., «ώστε να προχωρήσουμε ως χώρα σε ένα πραγματικά μεγάλο σχέδιο για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Πρόσθεσε ότι το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που εισάγει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ «μεταφέρει το κέντρο βάρους από τις μονοσήμαντες βιομηχανικές ΑΠΕ, που δημιούργησαν προβλήματα στην Ελλάδα, αφού δεν τροφοδότησαν το εγχώριο παραγόμενο προϊόν και την εργασία, αντίθετα βάρυναν τους λογαριασμούς του Δημοσίου που πληρώνουμε ακόμα και σήμερα». «Με τις Ενεργειακές Κοινότητες μεταβαίνουμε σε έναν ουσιαστικό τεχνολογικό και οικονομικό σχεδιασμό, με συμμετοχή της κοινωνίας. Και αυτό δεν το κάνουμε μόνο στις ΑΠΕ, αλλά και σε άλλα ενεργειακά μέσα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και χαρακτήρισε αυτή τη μετάβαση ουσιαστικό δείγμα άσκησης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, σχολίασε το γεγονός ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν «κατ' επίφαση ευρωπαϊκά κόμματα», εφόσον, όπως είπε, «για 20 ολόκληρα χρόνια έβλεπαν το φυσικό αέριο να περνά μέσα από τις πόλεις μας, αλλά να μην τις τροφοδοτεί. Έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων για να έχουν πρόσβαση ολόκληρες περιοχές στο φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα το Βελεστίνο, ο Τύρναβος, η Καλαμπάκα, η Ελασσόνα, ο Παλαμάς, η Αγιά, η Αγχίαλος, οι Σοφάδες και το Μουζάκι στη Θεσσαλία, αλλά και ο Λαγκαδάς, ο Χορτιάτης, το Φίλυρο, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι, η Επανομή, η Μηχανιώνα, το Ρύσιο, η Καρδία, τα Βασιλικά, η Χαλάστρα, τα Κουφάλια, η Μεσημβρία στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, που συνδέονται την περίοδο 2017-2018».

Συνεπώς, συνέχισε ο υπουργός, με το νομοσχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων «εισάγουμε τα εργαλεία για να αναπτυχθούν και να διανεμηθούν βιώσιμες μορφές ενέργειας οι οποίες θα παράγονται τοπικά και θα είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Υπογράμμισε, δε, ότι το παραγωγικό μοντέλο που εισάγουν οι Ενεργειακές Κοινότητες στηρίζεται σε επενδύσεις που στοχεύουν και ενισχύουν το πραγματικό προϊόν και την πραγματική εργασία, ενώ συνδέεται και με την επίλυση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, όπως και της πρόσβασης στην ενέργεια που είναι κοινωνικό αγαθό.

Κυρίως, είπε, «επιστρέφει το όφελος στην κοινωνία και τον παραγωγό, δεν το καρπώνονται διάφοροι ως υπεραξία κρυμμένη σε offshore, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις». «Οι Ενεργειακές Κοινότητες δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, τις οποίες θα μπορούν να αξιολογούν και να κρίνουν, εφόσον θα αφορούν το δικό τους πορτοφόλι και τη δική τους παραγωγή, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μεγάλες, δημοκρατικές αλλαγές τις οποίες καταλαβαίνει ο πολίτης, εφόσον έχει δικαίωμα παραγωγής και πρόσβασης, αλλά και άμεσο όφελος, οικονομικό και κοινωνικό. Οι αλλαγές αυτές ενοχλούν την Αντιπολίτευση, διότι γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τις πάρει πίσω. Είναι βαθιές και μόνιμες δημοκρατικές τομές και αλλαγές στη βάση της κοινωνίας, στην πραγματική οικονομία», συμπλήρωσε.

Η νησιωτικότητα είναι επίσης ένας τομέας που ευεργετείται από τη συγκρότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και αποτελεί προτεραιότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με δεδομένο ότι, όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, «η Ελλάδα έχει ήδη διεκδικήσει και κερδίσει 500 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασύνδεση των νησιών, κάτι που οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΝ δεν διεκδίκησαν για την Ελλάδα και για τα νησιά της. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες δημιουργεί και μία άλλη αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να έχει πραγματική συμμετοχή στην πολιτική, μέσω του μετασχηματισμού της ενεργειακής παραγωγής, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στον δίκαιο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της προοπτικής και της προόδου».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιτρέπει στους πολίτες, πέρα από τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό κόστος, το ενεργειακό μέσο και την ενεργειακή παραγωγή, να συμμετέχουν και στις αποφάσεις για το περιβάλλον του τόπου τους και την ίδια τους τη ζωή. «Πρόκειται για μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή στην έννοια της διακυβέρνησης και αφορά και στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Μπορεί να μας δώσει αποτελέσματα και στη μάχη για το κλίμα, και στην ανακύκλωση, εισάγοντας στην καθημερινή και δημόσια ζωή τα χαρακτηριστικά της κυκλικής οικονομίας. Διότι, εν τέλει, πραγματική πολιτική για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι η πολιτική που ασκείται τοπικά, αποκεντρωμένα και δημοκρατικά», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση