Φάμελλος: Οι Φορείς Διαχείρισης Natura δεν προστατεύουν, πλέον, μόνο τη φύση

Στην ανασυγκρότηση των ήδη υπαρχόντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τη δημιουργία οκτώ νέων, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 FM.

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, λύθηκε ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας της χώρας, και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. «Λόγω των μνημονιακών νόμων οι ΦΔΠΠ είτε προορίζονταν να καταργηθούν είτε να υποβιβαστούν σε περιφερειακό επίπεδο. Σήμερα, όχι μόνο δεν καταργήθηκαν, όχι μόνο δημιουργήθηκαν νέοι, αλλά η χώρα μας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη για το Δίκτυο Natura 2000. Πλέον, δεν έχουμε μόνο Φορείς προστασίας της φύσης, αλλά Φορείς που θα συνδέονται με την τοπική κοινωνία και οικονομία παράγοντας τοπικό εισόδημα», είπε.

«Υπήρχε μία στρεβλή σκέψη τα προηγούμενα χρόνια, ένα αδιέξοδο στη σκέψη πολλών, ότι εάν καταργούνταν δραστηριότητες θα εξοικονομούνταν έξοδα και θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές, συνέχισε ο ίδιος, «κράτησαν τη χώρα μακριά από την ευρωπαΐκή κανονικότητα σε μια σειρά τομείς, όπως τα απορρίμματα, η ανακύκλωση και τόσα άλλα. Και βέβαια ένας άλλος παράγοντας ήταν η αδυναμία λογικής σύνδεσης του φυσικού περιβάλλοντος με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη δημιουργία εισοδήματος. Τα θέματα του περιβάλλοντος αντιμετωπίζονταν ως μια δευτερεύουσα υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, μόλις τον Δεκέμβρη 2017, η χώρα μας δήλωσε όλες τις περιοχές Natura 2000, ακριβώς διότι το περιβάλλον είχε υποτιμηθεί στην Ελλάδα ως παράμετρος ευρωπαΐκής πολιτικής, με αποτέλεσμα η χώρα να παραπέμπεται για μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πληρώνει περιβαλλοντικά πρόστιμα».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας ενημέρωσε ότι από σήμερα Δευτέρα ξεκινά το μοίρασμα των τσαντών πολλαπλής χρήσης που προέκυψαν από την είσπραξη του αντίστοιχου περιβαλλοντικού τέλους. «Είχαμε δεσμευτεί ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα μείνει στα ταμεία του κράτους από το τέλος πλαστικής σακούλας. Αγοράσαμε λοιπόν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πάνινες σακούλες και καροτσάκια για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους και από Δευτέρα ξεκινάμε να μοιράζουμε στην Αλόννησο, το Χαλάνδρι, την Ναύπακτο και την Βόλβη, που είναι οι Δήμοι που εφαρμόζουν πρώτοι το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης τσαντών πολλαπλής χρήσης. Διότι στόχος μας είναι ο κάθε πολίτης της χώρας να πάρει δωρεάν τουλάχιστον ένα μέσο πολλαπλής χρήσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση