Φάμελλος: Φέρνουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα από Αθήνα, Καβάλα και Ξάνθη

Ακόμα ένα περιστατικό υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης αλλά και των περιβαλλοντικών κανόνων αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Όπως καταγγέλλει ο ο βουλευτής, «με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης εξελίσσεται σε αποδέκτη Επικινδύνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (Ε.Α.Α.Μ.) όλης της χώρας, σε ξεκάθαρη αντίθεση με όσα προβλέπει η αδειοδότησή του». Αυτό, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, προκύπτει από τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο:

«Επιβεβαιώνεται η καταγγελία ότι εισήχθησαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ποσότητες αποστειρωμένων ΕΑΑΜ τα οποία προέρχονται από Υγειονομικές Μονάδες εκτός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και από Καβάλα και Ξάνθη) σε αντίθεση με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της εγκατάστασης που προβλέπει ότι τέτοια απόβλητα θα γίνονται αποδεκτά στο ΧΥΤΑ μόνον εάν προέρχονται από Υγειονομικές Μονάδες της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή μόνο από το Νομό Θεσσαλονίκης.

» Προκύπτει ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δεν απαιτεί την τήρηση αυτού του όρου της Α.Ε.Π.Ο. από όλους τους εξυπηρετούμενους (ιδιωτικές εταιρείες μεταφορείς αποβλήτων), εξίσου, αφού σε κάποιους μεταφορείς απαιτεί την “εντοπιότητα” των νοσοκομειακών αποβλήτων προκειμένου να τα αποδεχτεί στις εγκαταστάσεις διάθεσης και όχι από άλλους, κάτι που δημιουργεί σοβαρές σκιές στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ αλλά και δημόσιες καταγγελίες «εξυπηρετήσεων».

» Προκύπτει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος, πίσω από την πρόφαση ότι τα μολυσματικά απόβλητα της Αττικής και άλλων πόλεων αποστειρώνονται στη Θεσσαλονίκη, αποκρύπτουν ότι αυτά έρχονται από όλη την Ελλάδα σε αντίθεση με την άδεια-ΑΕΠΟ, η οποία είναι ρητή και σαφής για την προέλευση των μολυσματικών αποβλήτων.

» Προκύπτει όμως ότι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σφυρίζει αδιάφορα, εφόσον δεν απάντησε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ως να μην είναι στα ενδιαφέροντά της το περιβάλλον και η απόρριψη μολυσματικών αποβλήτων από όλη την Ελλάδα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης του δήμου Λαγκαδά».

Όπως αναφέρει ο κ. Φάμελλος, «η ουσία είναι ότι αποκαλύφθηκε ακόμα ένα μείζον θέμα επιπλέον επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που ήδη λειτουργεί στα όρια του, συνδεδεμένο με ανισότιμη εξυπηρέτηση εταιρειών που η κυβέρνηση και ο ΦΟΔΣΑ προσπαθούν να "θάψουν"». «Απόλυτα συνεπείς με το σχέδιο της ΝΔ να προχωρήσει στην παράνομη κατασκευή Μονάδας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στο Δήμο Λαγκαδά, σε ζώνη προστασίας της Κορώνειας, δεσμεύοντας για δεκαετίες με ένα ιδιωτικό έργο 100 εκατ. ευρώ τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και χαρίζοντας σε έναν ιδιώτη δεκάδες εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ», προσθέτει.​

«Ξεκαθαρίζουμε σε όλο το πολιτικό δυναμικό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη: Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια και business γαλάζιων παιδιών εις βάρος του περιβάλλοντος της Κορώνειας και του Λαγκαδά. Το λόγο πλέον πρέπει να έχει η δικαιοσύνη, εφόσον τα πολιτικά πρόσωπα δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση