Φάμελλος: Ως αναδασωτέες θα κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις

Σχετικά με τις αιτίες των πυρκαγιών και την πιθανότητα εμπρησμών, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στον δημοσιογράφο Ξενοφώντα Ζηκίδη, δήλωσε ότι «πολλές πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει από φωτιά σε κλαδέματα και χόρτα και από χωματερές, που είναι μόνιμες εστίες ανάφλεξης, όπως και από κακόβουλη ανθρώπινη παρέμβαση και εμπρησμό. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για προσπάθειες καταπάτησης του δάσους, που ξεκινούν πολλές φορές από πυρκαγιές. Και λαμβάνουμε άμεσα, αλλά και συνολικότερα μέτρα».

Και συνέχισε «υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες, που έχουν αναπτυχθεί στα όρια του δάσους ή και μέσα σε αυτό, που συντελούν στην εκδήλωση πυρκαγιάς. Όμως το ότι σε ένα 24ωρο ξεκίνησαν 91 πυρκαγιές στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 22 διαφορετικές εστίες στη Ζάκυνθο, κάνει ξεκάθαρο το ότι υπάρχει διαφορετική ανθρώπινη παρέμβαση και δεν είναι φυσική η διαδικασία. Θα γίνει πλήρης αξιολόγηση όλων των πορισμάτων που θα κάνει η Πυροσβεστική για να έχουμε πλήρη εικόνα όσον αφορά τα αίτια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι έγινε «μια πολύ μεγάλη προσπάθεια την τελευταία εβδομάδα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των πολλών ταυτόχρονων πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πλήρης κατάσβεση, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος είτε για την ανθρώπινη ζωή, είτε για την περιουσία των πολιτών, είτε για τα δάση. Όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους οργανισμούς πολιτικής προστασίας και τις δασικές υπηρεσίες, έχουν τεθεί στην υπηρεσία του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνάφεια Δασικών Χαρτών και πυρκαγιών ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε: «Οι Δασικοί Χάρτες, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν αντιστοιχούν στις περιοχές που έχουμε πυρκαγιές. Παρά ταύτα οι πυρκαγιές δεν σταματούν τους δασικούς χάρτες. Η περιοχή που έχει καεί, άμεσα με δικές μας εντολές αλλά και από τη νομοθεσία, κηρύσσεται ως περιοχή αναδασωτέα, δεν τροποποιείται η χρήση της και αυτό αποτυπώνεται και στον Δασικό Χάρτη. Η πρόκληση πυρκαγιάς δεν θα δημιουργήσει δικαιώματα για κάποιους επιτήδειους».

Και συνέχισε: «Εργαζόμαστε ήδη για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, για πρόληψη των επιπτώσεων και για την αναγέννηση και αναδάσωση του δάσους. Η επόμενη μέρα μας ενδιαφέρει πολύ. Είναι η πρόληψη των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια πυρκαγιά, είτε στα πλημμυρικά φαινόμενα και στη διάβρωση είτε στο φυσικό κεφάλαιο μιας περιοχής. Θα υποστηρίξουμε τη διαδικασία της αναγέννησης του δάσους και της αναδάσωσης και βέβαια θα σταματήσουμε τις ορέξεις οποιωνδήποτε μπορεί να ορέγονται την κοινή μας περιουσία, δηλαδή το δάσος».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αυθαίρετα σε δάση – δασικές περιοχές ο Αναπληρωτής Υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξουν παραθυράκια για αυθαίρετα, όπως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υλοποιούμε τους δασικούς χάρτες, που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο πού είναι το δάσος, πού είναι η αγροτική περιοχή, πού είναι η πόλη και πού είναι η βιοτεχνία και η βιομηχανία. Έκαναν τα χατίρια στους κολλητούς τους και δεν αναρτούσαν Δασικούς Χάρτες για να υπάρχει ένα χάος και να εκμεταλλεύονται τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα έβαζαν ανάχωμα στην αναπτυξιακή δραστηριότητα. Τους ταίριαζε το χάος, γιατί στην αντάρα ο λύκος χαίρεται. Δεν θα υπάρχουν τέτοια περιθώρια, θέλουμε ισονομία, κανονικότητα και ξεκάθαρους ρόλους στην οικονομία και στην κοινωνία».

Ενώ όσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ανέφερε: «Αποτελούν δηλώσεις από τις ξαπλώστρες. Είναι κατάντια να έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία την Ημέρα της Παναγίας έλεγε βόηθα Παναγιά να γίνει μια καταστροφή για να κάνουμε κι εμείς αντιπολίτευση, στείρα και μικροκομματική και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Δεν με εντυπωσιάζει το γεγονός, διότι και την περίοδο της διαπραγμάτευσης αυτό παρακαλούσαν. Να αποτύχει η χώρα για να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στις καρέκλες τους. Αν ήθελαν να βοηθήσουν την Πυροσβεστική και την πυρόσβεση, ας ξεκινούσαν τα τελευταία 15 χρόνια τον προγραμματισμό για προμήθειες εναέριων μέσων, που δεν έκαναν, ή ας ψήφιζαν πριν από λίγους μήνες στη Βουλή την επίλυση του θέματος των συμβασιούχων πενταετών πυροσβεστών, που δεν την ψήφισαν. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να είναι ήσυχη η Αττική, να περιοριστούν τα μέτωπα και στην Ηλεία και στη Ζάκυνθο, να αξιολογήσουμε από αύριο την κατάσταση, έτσι ώστε και το δάσος να αναγεννηθεί και να μην ικανοποιηθούν οι ορέξεις οποιουδήποτε οικοπεδοφάγου».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα από τις πρόσφατες πυρκαγιές: «Έχουμε την υποχρέωση να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές για να προλαμβάνονται τα φαινόμενα αυτά. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη των συντονιστικών οργάνων της πολιτικής προστασίας. Υπάρχουν πολλές αποκεντρωμένες ευθύνες για την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως είναι η δασική οδοποιία, τα πυροφυλάκεια, οι αντιπυρικές ζώνες, αλλά και δράσεις όπως η ανανέωση και η προστασία της δασικής βλάστησης. Όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται ως εργαλεία πρόληψης. Όπως, επίσης, να έχουμε διαθέσιμες υδροφόρες, μηχανήματα έργου, να μην υπάρχουν περιφράξεις στην αγροτική και δασική οδοποιία. Αντιμετωπίσαμε συχνά προβλήματα, γιατί δεν είχαμε ελεύθερη πρόσβαση σε σημεία στα οποία έπρεπε να γίνει κατάσβεση».

Kαταλήγοντας τόνισε: «Έχουμε αποδείξει με τους Δασικούς Χάρτες ότι πολιτικές και ανάγκες που ακούγαμε  χρόνια τώρα υλοποιούνται. Ήρθε η ώρα να γίνουν κάποιες αλλαγές και μπορούμε να τις υλοποιήσουμε, γιατί τις θέλει η ελληνική κοινωνία. Όλοι είμαστε κατά των εμπρηστών και κατά των οικοπεδοφάγων. Όλοι θέλουν να σβήσει η πυρκαγιά και όχι να γίνεται πολιτική για τις εντυπώσεις. Και αυτό θα γίνει».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση