ΦΔ Δέλτα Αξιού: Δέσμευση Φάμελλου για διαβούλευση με ΟΤΑ και παραγωγικούς φορείς

Με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, της περιοχής του Δήμου Δέλτα, στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν πρωτοβουλίας τους υπό τον συντονισμό του δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου, είχε το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος.

Θέμα της συνάντησης ήταν το καθεστώς προστασίας της φύσης, οι κανόνες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτό, αλλά και η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τον σχετικό προγραμματισμό του υπουργείου, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, μέσω της σύνδεσης των Φορέων Διαχείρισης προστασίας με την τοπική ανάπτυξη, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου που ετοιμάζεται, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει διαβούλευση και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους φορείς της παραγωγής, όσον αφορά στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου-Δέλτα Αξιού.

Εκ μέρους των αγροτών τέθηκαν ζητήματα, όπως είναι ο περιορισμός της δραστηριότητας στην περιοχή Γ’ προστασίας, η αναστολή των οικοδομικών αδειών, λόγω της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, αλλά και οι δυνατότητες ενσωμάτωσης ορθής πρακτικής και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, που προετοιμάζεται για την περιοχή.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ζήτησε από τους αγρότες να υπάρξει συνεργασία, ώστε η αγροτική γη να παραμείνει σε αγροτική χρήση, να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και να υπάρξει κοινή διαδρομή σχεδιασμού και διαχείρισης της περιοχής από τον Φορέα Προστασίας, τους παραγωγούς και τον Δήμο Δέλτα. Τόνισε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, μεταξύ των μερών, αλλά αρμονική συμβίωση, διότι η αγροτική χρήση είναι στοιχείο του οικοσυστήματος και διασφαλίζεται από την εφαρμογή των κανόνων.

Στο τέλος της συνάντησης, οι αγρότες κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον κ. Φάμελλο, ώστε να περιληφθούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της Γ’ Ζώνης του σχεδίου Π.Δ. που ετοιμάζεται για την περιοχή. Οι χρήσεις αυτές είναι υποστηρικτικές για τον αγροτικό τομέα και συναντώνται και σε αντίστοιχες Γ’ Ζώνες άλλων περιοχών προστασίας, όπως για παράδειγμα στην Κορώνεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση