του Νίκου Αβουκάτου
Την εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων μακράς ωρίμανσης, με μειωμένες εξασφαλίσεις, προς τους παραγωγούς, με στόχο την εκμηχάνιση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Εκμηχάνισης της Ελληνικής Γεωργίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας θα συμβάλει στη μεγαλύτερη διεύρυνση των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση του εισοδήματος για τον Έλληνα παραγωγό. «Για την επίτευξη των παραπάνω, η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι ο κεντρικός στόχος μας που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας. Έτσι, οι αγρότες θα μπορέσουν να βελτιώσουν την παραγωγή τους και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγική τους διαδικασία με την εκμηχάνιση των μέσων τους. Εκτιμώ ότι στην επικείμενη έκθεση Agrotica θα γίνουν τα πρώτα συμβόλαια των παραγωγών με τους εμπόρους γεωργικών ελκυστήρων», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Ο στόλος των γεωργικών μηχανημάτων είναι γηρασμένος καθώς πλησιάζουν τα 27 έτη», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής και πρόσθεσε ότι «πάνω από 53% των μηχανημάτων είναι ηλικίας από 26 έως 40 ετών». «Οταν οι άλλες χώρες τρέχουν με τα δεδομένα της γεωργίας ακριβείας εμείς έχουμε τρακτέρ που καταναλώνουν καύσιμα και χρειάζεται να πηγαίνουν συχνά σε συνεργεία», συμπλήρωσε.
Ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, ανακοίνωσε ότι δρομολογείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών μηχανημάτων. «Το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων σύντομα, εντός της εβδομάδας, θα βγάλει τη σχετική πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να ενταθούν στο συγκεκριμένο εργαλείο με σκοπό να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν οι αγρότες φθηνά δάνεια με μικρές εγγυήσεις και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή, αποκλειστικά για σχέδια βελτίωσης και σχέδια μεταποίησης», είπε ο κ. Μπαγινέτας.
Τα δάνεια θα είναι ύψους από 10.000 ευρώ μέχρι 5 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια τους.
Δάνεια και για τη βελτίωση καλλιέργειας
Κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα αφορά επίσης χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για σχέδια βελτίωσης της καλλιέργειας. Η δανειοδότηση θα γίνει πάλι με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το ποσό που θα δοθεί θα ξεκινάει από 170 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Η στήριξη του πρωτογένη τομέα και η μείωση του κόστους παραγωγής θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη, τόνισαν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας.