Στο ερευνητικό έργο LOW-BIN: "Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή την Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών" του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) θα απονεμηθεί το πιο σημαντικό σήμερα περιβαλλοντικό βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο, το ENERGY GLOBE ΑWARD, ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα για το 2014. Πρόκειται για το τρίτο βραβείο που απονέμεται από το ENERGY GLOBE στο ΚΑΠΕ, για έργο στον τομέα της γεωθερμίας, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα της εργασίας του Κέντρου και την αναγνώρισή της σε διεθνές επίπεδο.
Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 και ώρα 17:00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και η Πρέσβης της Αυστρίας, Melitta Schubert.
Το κίνητρο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου προήλθε από την ανάγκη να «χαλιναγωγήσουμε» την πλεονάζουσα θερμική ενέργεια που υπάρχει σε χαμηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη γη, η οποία προέρχεται από το υπέδαφος, τον ήλιο καθώς και τα βιομηχανικά απόβλητα, προκειμένου να παραχθεί φτηνή, και περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια, τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και προϊστάμενος του τομέα Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ, Κωνσταντίνος Καρύτσας. Το έργο διήρκησε από το 2006 έως το 2009 και οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιτεύγματος για αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας χαμηλού κόστους, την τεχνολογική λύση που επονομάζεται “LOW-BIN” παραγωγή ενέργειας. Βασίζεται στην ανάπτυξη δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας δυαδικού κύκλου. Η πρώτη είναι σχεδιασμένη για τη χρήση γεωθερμικών ρευστών με θερμοκρασίες μεταξύ 65 και 90 βαθμών Κελσίου για την αγορά παραγωγής ενέργειας από πηγές γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών. Η δεύτερη είναι σχεδιασμένη για την συμπαραγωγή θερμότητας και ενέργειας μεταξύ 120 και 150 βαθμών Κελσίου που απευθύνεται στην αγορά της τηλεθέρμανσης.
Εκτιμάται ότι η τεχνολογική λύση“LOW-BIN” θα έχει ως αποτέλεσμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2030, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 20.000.000 Τόνων Ισοδύναμου Πετρελαίου, και μία μείωση εκπομπών αερίων ρύπων της τάξης των 64.000.000 TCO2, συντελώντας ταυτόχρονα στη δημιουργία 1.000.000 (έμμεσων ή άμεσων) θέσεων εργασίας.