Φλοιοφάγα έντομα κατατρώνε τα πεύκα στο Σέιχ Σου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Φλοιοφάγα έντομα έχουν εισβάλει στο Σέιχ Σου το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχουν αποφλοιωθεί δεκάδες πεύκα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Από την παρουσία των εντόμων αυτών έχει πληγεί περισσότερο το ανατολικό τμήμα του δάσους (περιοχή Περραιβού), αλλά αποφλοιωμένα δένδρα πεύκης εντοπίζονται και στον δρόμο προς το Φιλίππειο, κοντά στις Συκιές. Κάποια από τα είδη που εμφανίζονται είναι τα Tomicus piniperda Orthotomicus erosus Ips sexdentatus.

«Η προσβολή των δένδρων συνδέεται και με τις κλιματολογικές συνθήκες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία εξασθενούν τα δέντρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του πληθυσμού των εντόμων αυτών», εξήγησε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο αρμόδιος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), δρ. Δημήτρης Αβτζής.

Καθησυχάζοντας για το φαινόμενο, ο κ. Αβτζής τόνισε πως η προσβολή και η παρουσία των εντόμων μέχρι στιγμής είναι αρκετά τοπική και για αυτόν τον λόγο δεν έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένα μέτρα από τους αρμοδίους.

Όπως είπε ο ίδιος, εφόσον χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων έτσι ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω προσβολή.

Να σημειωθεί ότι η πορεία της υγείας των δένδρων του περιαστικού δάσους παρακολουθείται στενά από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον κ. Αβτζή.

Δείτε φωτογραφίες

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση