Φλώρινα: Βρέθηκαν αρκουδάκια σε εγκαταλελειμμένο σπίτι-Οδηγίες από τον «Αρκτούρο»

Στην Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στους πρόποδες του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν εντός του αστικού ιστού μικρά αρκουδάκια με την μαμά τους να τρώνε αμέριμνα και όμορφα κεράσια. Τα αρκουδάκια βρέθηκαν στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. «Μία πολύ όμορφή εικόνα, χαριτωμένη ωστόσο όμως κρύβει κινδύνους κυρίως γιατί βρίσκεται σε περιοχή που είναι πολυσύχναστή στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα» αναφέρει η απεσταλμένη ρεπόρτερ της ΕΡΤ Θωμαΐς Αδάμου. Ενώ προσθέτει ότι στην περιοχή κινούνται και κάτοικοι και επισκέπτες και μικρά παιδιά, ενώ εκεί υπάρχουν σχεδόν όλες οι καφετέριες της περιοχής αλλά και κάποιες από τις σχολικές μονάδες.

Είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής να βρεθεί σε κοντινή επαφή με τα αρκουδάκια, επειδή ο καθένας από εμάς θα θελήσει να αποθανατίσει την στιγμή είτε με κάποια φωτογραφία είτε με κάποιο βίντεο και να το στείλει στα δικά του πρόσωπα αλλά ακόμη και να το κρατήσει για προσωπική χρήση. Πριν οδηγηθεί ο κόσμος σε αυτή την πράξη θα πρέπει να γνωρίζει ότι όπως οι μαμάδες προστατεύουν τα παιδιά τους έτσι και η μαμά αρκούδα θα προστατέψει τα μικρά της. Οπότε η μαμά αρκούδα θα θελήσει να τα προστατέψει με κάθε τρόπο και να αντιδράσει άμεσα απέναντι στον κίνδυνο, πρόσθεσε η Θωμαΐς Αδάμου.

Η περιοχή αυτή είναι πέρασμα και κατά καιρούς πάρα πολλοί κάτοικοί χρησιμοποιούνε για να ανέβουν πάνω στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα από αυτή την δασική διαδρομή, την πολύ όμορφη διαδρομή χρησιμοποιούνε επίσης επισκέπτες μικρά παιδιά και σχολικές μονάδες. Τα παιδιά της περιοχής προτιμούν συχνά να πηγαίνουν εκεί για να απολαύσουν τις βόλτες τους στον ορεινό τόπο. «Έχουν αναφέρει ότι πολλές φορές έχουν έρθει αντιμέτωποί με την αρκούδα που η αλήθεια είναι ότι δεν τους έχει ενοχλήσει μέχρι στιγμής» κάνουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής. Οι κάτοικοι της περιοχής που ζουν με τον τρόμο είπαν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και συγκεκριμένα να βρεθεί τροφή για τις αρκούδες ώστε να μην χρειαστεί να κατεβαίνουνε κάτω σε κατοικημένες περιοχές και πόσο μάλλον στον κέντρο της πόλης.

Άρα περπατάω εγώ στην Φλώρινα ή κάπου αλλού στο πεζοδρόμιο ή πλατεία κλπ. και βλέπω ξαφνικά δυο αρκουδάκια τι να κάνω; Ρώτησε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος στην εκπομπή "Συνδέσεις" της ΕΡΤ.

Συνήθως να πούμε ότι θα γίνει σε δασική περιοχή η κοντά σε δασική περιοχή, αν υπάρξει συνάντηση σίγουρα δεν θα πρέπει να πλησιάσουμε τα αρκουδάκια, θα πρέπει να δείξουμε και εμείς στην μαμά αρκούδα ότι δεν θέλουμε να τα πλησιάσουμε και δεν θέλουμε να εμπλακούμε με κάποιον τρόπο άρα οπισθοχωρούμε, αποχωρούμε τους δίνουμε και χώρο διαφυγής αν τυχόν η συνάντηση είναι σε κάποιο στενό μονοπάτι σε κάθε περίπτωση δείχνουμε και εμείς με την γλώσσα του σώματος ας πούμε με τις κινήσεις μας ότι δεν θέλουμε ούτε να τα πλησιάσουμε ούτε να βρεθούμε κοντά τους. Δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου.

Βήμα αργό, όχι βίαιες κινήσεις, απότομες για να μην θεωρηθεί ότι είναι απειλή;

Ακριβώς, δεν θέλουμε να στρεσάρουμε να τρομάξουμε ο ζώο με κάποια απότομη κίνηση και φυσικά θα πρέπει πάντοτε να τηρούμε και την οπτική μας επαφή με το ζώο. Είπε ο κύριος Στεφάνου.

Κύριε Στεφάνου έλεγα νωρίτερα ότι μπαίνουμε εμείς στον χώρο τους. Έχετε διαπιστώσει ότι η εξέλιξη η ανάπτυξη η οικιστική ανάπτυξη έχει οδηγήσει, έχουμε δει αγριογούρουνα να κατεβαίνουν στις πόλεις και εδώ στην Αθήνα και στην πρωτεύουσα σε διάφορα προάστια. Έχουμε δει λύκους, έχουμε δει αλεπούδες. Προφανώς κάτι δεν κάνουμε καλά. Ρώτησε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Ναι και όχι, θα πω ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πάρα πολλά άγρια ζώα. Πλέον ο άνθρωπος δεν είναι ένα τόσο ξένο είδος για τα άγρια ζώα, σε όλο τον κόσμο έχουμε δει πούμα σε άλλες πόλεις όπως στο Λος Άντζελες, τίγρης στην Ινδία. Είναι περιστατικά τα οποία συμβαίνουνε γιατί ακριβώς τα άγρια ζώα έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία και δεν το εννοώ απαραίτητα με την κακή έννοια ότι πάντοτε εισβάλουμε στον χώρο τους αλλά φυσικά είναι και αυτό μέρος του προβλήματος ωστόσο πλέον ο ζωτικός χώρος των ζώων δεν είναι τόσο ευδιάκριτος όσο ήτανε παλιότερα η ανθρώπινη δραστηριότητα επεκτείνετε, άρα λοιπόν βλέπουν ανθρώπους πολύ πιο συχνά και πολλά άγρια ζώα συνηθίζουν στην παρουσία τους, ξέρουν ότι δεν απειλούνται άμεσα στις περισσότερες φυσικά των περιπτώσεων. Άρα λοιπόν είναι κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει φυσικά όμως και σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει και με το τι μπορεί να μην υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής και να βρίσκουν εύκολη πρόσβαση σε φαγητό. Απάντησε ο κύριος Στεφάνου.

Ο καιρός, οι υψηλές θερμοκρασίες, το γεγονός ότι δεν είχαμε χειμώνα, ήρθε νωρίτερα η άνοιξη και είμαστε σχεδόν σε κάποιες περιπτώσεις καλοκαίρι, επηρεάζουν την συμπεριφορά τους;

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μένει να φανεί σε βάθος χρόνου καθώς ο Αρκτούρος πάντοτε στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα σε έρευνα που συνήθως αυτό θέλει αρκετά χρόνια, εικασίες μπορούμε να κάνουμε ωστόσο, νομίζω ότι από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξηγήσει μια τέτοια συμπεριφορά αλλά σίγουρα μπορεί να είναι κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάζει την καρποφορία των δέντρων για παράδειγμα άρα και της διαθεσιμότητας τροφής για τα ζώα. Έκλεισε την συζήτηση ο κύριος Στεφάνου.

Πηγή: ΕΡΤ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση