Φλώρινα: Κάθε χρόνο και μία νεκρή αρκούδα από τροχαίο στο Κλειδί (φωτο)

Άλλη μία έκκληση προς τους αρμόδιους, για το πρόβλημα με τις νεκρές αρκούδες από τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στο σημείο Κλειδί Αμυνταίου, στη Φλώρινα, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, με αφορμή το νέο τροχαίο που σημειώθηκε την Κυριακή στη συγκεκριμένη τοποθεσία και είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο μίας αρκούδας, περίπου τριών ετών και βάρους 130 κιλών.

Όπως εξηγούν οι δύο οργανώσεις, πρόκειται για το 13ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου από το 2003 (σ.σ. σχεδόν ένα θύμα ετησίως). Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί από το 2012 μέσω ερευνητικού προγράμματος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν πινακίδες προειδοποίησης, ειδικοί ανακλαστήρες και υλοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη γενετική ροή των αρκούδων στην περιοχή. Επιπλέον είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη εργασίας με την Εγνατία Α.Ε. με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή και την καινούρια χάραξη της οδού.

Το τελευταίο θύμα, στο σημείο Κλειδί (πηγή: Καλλιστώ/Αρκτούρος)

Το τελευταίο θύμα, στο σημείο Κλειδί (πηγή: Καλλιστώ/Αρκτούρος)

Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου LIFE AMΥbear «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου», και μετά από εισήγηση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εγκρίθηκε η εγκατάσταση μέσα στο 2018 επιπλέον ειδικής σήμανσης και προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς στα πιο επικίνδυνα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της ΠΕ ενότητας Φλώρινας με έμφαση στο Δ. Αμυνταίου. Στο έργο συμμετέχουν o Δήμος Αμυνταίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό φυσικό πέρασμα για την άγρια ζωή, οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι το τμήμα αυτό της νέας εθνικής οδού εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστο και πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός δυστυχήματος. Για τον λόγο αυτό, απευθύνουν για μία ακόμη φορά έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τις πιθανότητες ενός νέου τροχαίου:

(1) Προς την Τροχαία Φλώρινας κα την ΠΕ Φλώρινας για την πρόβλεψη άμεσης εγκατάστασης ενός προσωρινού συστήματος πινακίδων και φωτεινής σηματοδότησης στην συγκεκριμένη περιοχή για την προειδοποίηση των οδηγών για τήρηση ορίου ταχύτητας.
(2) Προς την Τροχαία Φλώρινας για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων ή την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.
(3) Προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Κλειδιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις αρκούδες, και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θύμα, ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σημειώνουν πως ο οδηγός του οχήματος όντας καλά στην υγεία του παρέμεινε στο σημείο και κάλεσε την τροχαία, ενώ οι οργανώσεις ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και έσπευσαν στο σημείο μαζί με εκπρόσωπους του Δασαρχείου Φλώρινας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση