ΦΟΔΣΑ: Μείωση των απορριμμάτων έως 50% μέχρι το 2020 στην Κεντρική Μακεδονία

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία απασχόλησε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη και τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θόδωρο Καράογλου ο οποίος επισκέφθηκε τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Γεράνης παρουσίασε στον πρώην υπουργό Μακεδονίας -Θράκης, όλες τις ενέργειες και δράσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασική προτεραιότητα του ΦΟΔΣΑ είναι η υιοθέτηση των σχετικών οδηγιών περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, ενημέρωσε τον κ. Καράογλου για τα έργα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία και των δομών, στη διαχείριση απορριμμάτων όπως οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και οι ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) «Βρισκόμαστε λίγο πριν την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και νοιώθουμε υπερήφανοι ένα τέτοιο εγχείρημα όπως ο ΦΟΔΣΑ που ξεκινά από την Κεντρική Μακεδονία» είπε ο κ. Γεράνης συμπληρώνοντας «οι δικές μας προσπάθειες και δράσεις θα αποτελέσουν την «πυξίδα» για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων σε πανελλαδική κλίμακα!»

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι στόχος του είναι «από τη μία πλευρά, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών να μειωθούν τα απορρίμματα ως 50% μέχρι το 2020 και να αυξηθούν από την άλλη, τα επίπεδα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε χαράξει ρότα εδώ και καιρό για μια άλλη αντίληψη, με πρακτικές επαναχρησιμοποίησης υλικών που μέχρι σήμερα οι περισσότεροι θεωρούν σκουπίδια! Στην προσπάθεια μας έχουμε συστηματική συμμετοχή των πολιτών αλλά και την συνεργασία και των 38 Δήμων αυτό αλλάζει».

Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση του ΦΟΔΣΑ ώστε να συνδράμει στο έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων και φυσικά στη βελτίωση της λειτουργίας του φορέα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα σκουπίδια δεν έχουν κομματικές αποχρώσεις , ούτε προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να μην βάζουμε τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος πολύ ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα. Για ένα τόσο ιδιαίτερο και ταυτόχρονα ευαίσθητο θέμα απαιτείται διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και φυσικά οι όποιες αποφάσεις να μην λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Ο κ. Γεράνης έχει και την εμπειρία και την ικανότητα, ως ένας δοκιμασμένος αυτοδιοικητικός να κρατήσει τις ισορροπίες που απαιτούνται αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση για το μείζον αυτό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης καλούνται να αποδείξουν στην πράξη ότι μπορούν να πάρουν τις ορθότερες δυνατές αποφάσεις, αψηφώντας πολλές φορές και το πολιτικό κόστος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!