Φορείς Natura: Δέσμευση Φάμελλου για θέσεις αορίστου χρόνου μετά το τέλος των 8μηνων

Στη δυνατότητα να προκηρύξουν όλοι οι Φορείς άμεσα 8μηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν νόμιμα με τη λήξη του 24μήνου, τον Ιανουάριο 2018" αναφέρθηκε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας  σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΑ Κομοτηνής για το νέο, υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

"Για πρώτη φορά τα λειτουργικά έξοδα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών θα  καλύπτονται από τον δημόσιο τακτικό προϋπολογισμό του κράτους.Μετά το τέλος των 8μηνων συμβάσεων και με την ολοκλήρωση και έγκριση των οργανογραμμάτων των Φορέων και την έκδοση των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων θα προκηρυχθούν  οι θέσεις αορίστου χρόνου εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, βάζοντας τέλος στην ομηρία Φορέων και εργαζομένων σε αυτούς. Διότι, δεν μπορούν να υπάρξουν Φορείς χωρίς εργαζόμενους" εξήγησε ο κ. Φάμελλος.

Πρόσθεσε δε, ότι "τουλάχιστον για μια δεκαετία οι ΦΔΠΠ συντηρούνταν με προγράμματα ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση, στο τέλος του 2015, όταν τελείωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Επιπλέον, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου είχε αποφασιστεί το κλείσιμο και η συγχώνευση των Φορέων, στο πλαίσιο του ν. 4109/2013 που προέβλεπε μείωση των  υπαλλήλων και περιορισμό των λειτουργικών εξόδων του δημόσιου τομέα. Εμείς, για τη διετία 2016-2017 όχι μόνο δεν κλείσαμε τους ΦΔΠΠ, αλλά τους εντάξαμε στο Πράσινο Ταμείο διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση των εργαζομένων τους, με παράταση των συμβάσεών τους. Επίσης, είχαμε εξαρχής αποφασίσει ότι, έως το τέλος του 2017, θα υπάρχει νόμος ο οποίος θα σταθεροποιεί τους ΦΔΠΠ και θα τους αναγνωρίζει ως βασικά εργαλεία διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος", ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος .

Συμπλήρωσε ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τους ΦΔΠΠ, αλλά επεκτείνει την αρμοδιότητά τους, καλύπτοντας όλες τις περιοχές Natura 2000 της χώρας και αυξάνοντας τον αριθμό τους από 28 σε 35.

"Το νέο νομοσχέδιο για τους ΦΔΠΠ  θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η αγωνία των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, όπως εκφράζεται με τη σημερινή τους  απεργία, συμπυκνώνει την αμφισβήτηση της εργασίας τους, τουλάχιστον για μια δεκαετία.

"Επίσης, διασφαλίζεται νομοθετικά ότι το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτεί τις αμοιβές των εργαζομένων, έως ότου προκηρυχθούν οι θέσεις αορίστου χρόνου.", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση