ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΡΛΑΣ: Αποκλείστηκε ως αιτία θανατου των πτηνών κάποιος παθογόνος οργανισμός

Δεν προκύπτει ειδικός παθογόνος μικροοργανισμός στα νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στον Ταμιευτήρα της Κάρλας, αναφέρει σε ανακοίνωση του πριν από λίγο ο  Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου.

Ακόμη, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός ασκαρίδων στα νεκρά άτομα ενώ στα ληθαργικά άτομα παρατηρήθηκαν φυσιολογικά ευρήματα κυτταρολογικής ανάλυσης, με βάση τα παραδοθέντα αποτελέσματα των αναλύσεων από το εργαστήριο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας  της Λάρισας.

Ο Φορέας επισημαίνει ότι «ζητήθηκαν αρμοδίως τα αποτελέσματα και το ανάλογο πόρισμα σχετικά με την υπαιτιότητα των κυανοτοξινών στο φαινόμενο του θανάτου των πτηνών ωστόσο οι υπεύθυνοι ερευνητές του Παν/μιου Θεσσαλίας αρνήθηκαν την δημοσιοποίησή τους».

Σε ότι αφορά την κατάσταση των πτηνών που εστάλησαν για περίθαλψη αυτή βαίνει βελτιούμενη μετά από χορήγηση ειδικής θεραπείας και ο Φορέας Διαχείρισης  αναμένει επιπλέον τις τοξικολογικές εξετάσεις ( έχουν σταλεί σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα) καθώς και τα αποτελέσματα εκ μέρους του εξειδικευμένου εργαστηρίου της Κτηνιατρικής Σχ. Του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Ο ΦΔ βρίσκεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη όποιων άμεσων μέτρων όταν αυτά υποδειχθούν με την ολοκλήρωση του ιατροδικαστικού πορίσματος. Καταλήγοντας στην ανακοίνωση  του  ο Φορέας υπογραμμίζει ότι  θα ενημερώνει για τα πορίσματα όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση