Φουλ επίθεση από WWF σε Φάμελλο με κατηγορίες για «τρύπιους» δασικούς χάρτες

Επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, εξαπολύει το WWF Ελλάς, κατηγορώντας τον ότι παρακάμπτει το Συμβούλιο της Επικρατείας και «δημιουργεί "τρύπιους" δασικούς χάρτες», «βολεύοντας» αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη, με αφορμή την τροπολογία για τις οικιστικές πυκνώσεις.

«Δυστυχώς ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, κ. Φάμελλος, φαίνεται ότι αδυνατεί να ξεφύγει από πρακτικές του παρελθόντος και με προχθεσινή τροπολογία του (1246/98)  σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητάει από τη Βουλή να εγκρίνει με νόμο αντισυνταγματική υπουργική απόφαση που "βολεύει" αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη», αναφέρει χαρακτηριστικά η μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως εξηγεί το WWF, η υπουργική απόφαση για τις «οικιστικές πυκνώσεις» που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2016 (ΦΕΚ  ΑΑΠ  145) έχει προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης από την ίδια την περιβαλλοντική οργάνωση και άλλους φορείς. Τον περασμένο Ιούλιο, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάζει δύο άρθρα του Συντάγματος και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια, υπενθυμίζει.

«Επιχειρώντας να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη, ο υπουργός κατέθεσε προχθές την ίδια υπουργική απόφαση στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο, ζητώντας από τους βουλευτές να συνεργήσουν στην τακτοποίηση αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη, ενώ εκκρεμεί η τελική απόφαση του ΣτΕ», προσθέτει το WWF Ελλάς.

Και σπεύδει να διερωτηθεί: «Γιατί ο υπουργός δεν θέλει να εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων αυτών; Λίγες μόνο μέρες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, γιατί βιάζεται να διευκολύνει όσους έχουν αυθαίρετα οικοδομήσει μέσα σε δάση;»

Καταλήγοντας, το WWF Ελλάς επισημαίνει πως «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας απέναντι στην παρανομία, την αυθαιρεσία και το πελατειακό κράτος. Παράλληλα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το μόνο πραγματικό "όπλο" που έχει ο πολίτης στα χέρια του - το δικαίωμα να προσφεύγει στα δικαστήρια, και να ζητά την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση